Конкуренцията между Съединените щати и алиансът БРИКС се засилва, тъй

...
Конкуренцията между Съединените щати и алиансът БРИКС се засилва, тъй
Коментари Харесай

БРИКС: Сериозна заплаха за САЩ в Близкия Изток

Конкуренцията сред Съединените щати и алиансът БРИКС се ускорява, защото групата уголемява световното си наличие през този сезон.

Няколко нови страни неотдавна получиха публични предложения да се причислят към общността на БРИКС, измежду които ОАЕ и Египет. С включването на тези страни от Близкия изток БРИКС се обрисува като забележителен кандидат против въздействието на Съединени американски щати в района.

Новите страни членки на БРИКС се причисляват към задачата на алианса да понижи зависимостта си от щатския $. Например Саудитска Арабия разисква с Индия опцията да се откаже от щатския $. БРИКС непрестанно набира мощ в района, като обгръща военната, политическата и икономическата сфера.

Сарит Зехави, основен изпълнителен шеф на изследователския център “Alma ”, допуска , че Китай стратегически употребява икономическата си мощ в Близкия изток, с цел да придобие политическо въздействие и вероятно да откри военно наличие, а БРИКС улеснява този проект.

Въпреки че алиансът има петима учредители, Китай и Русия се възприемат от някои специалисти като негови съществени водачи. Китай изигра основна роля в пропагандирането на включването на нови страни, като даже убеди Бразилия и Индия, които в началото се колебаеха по отношение на разширението, да създадат изключение.

Първоначално Бразилия и Индия бяха по-склонни да дадат приоритет на задълбочаването на връзките сред учредителите, а не на разширението. Подкрепата на Китай за непрекъснатото им участие в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации обаче разколеба тези две внимателни във връзка с разширението страни основателки.

Що се отнася до провокациите, които БРИКС насочва в Близкия изток, главната грижа на Съединените щати е обвързвана с Иран, който неотдавна се причисли към БРИКС плюс. Иран към този момент извлече обилни изгоди от това съдружие, като се възползва от търговия, която е по-малко уязвима от глобите на Съединени американски щати, с помощта на Китай, и получава помощ за военна рационализация от Русия.

Освен това доста от новите страни членки на БРИКС сега се борят с голям брой американски наказания. Членството в алианса предлага известно облекчение от това задължение. Инициативите на БРИКС, като да вземем за пример Банката за развиване, която съперничи на Световната банка, и съглашението за условни запаси, предопределено да се конкурира с МВФ, биха могли да бъдат от забележителна изгода за Иран и други страни от Близкия изток, които се причисляват към БРИКС.

Държави като Египет и Пакистан към този момент признават преимуществата на присъединението към БРИКС. С присъединението на тези страни предизвикването, което съюза слага в Близкия изток, скоро може да се трансформира в наложителен проблем за Съединени американски щати.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР