Конкурентоспособността на сектора зависи от иновационните процеси в селското стопанство,

...
Конкурентоспособността на сектора зависи от иновационните процеси в селското стопанство,
Коментари Харесай

Иван Иванов: Наша цел е България да се превърне в страна с модерно и развиващо се земеделие

" Конкурентоспособността на бранша зависи от иновационните процеси в селското стопанство, от нуждата да се премине към модерни способи на произвеждане, което може да се реализира посредством подкрепяне на бранша както по линия на европейските фондове, по този начин и с национални средства. Така ще осъществим задачата си България да се трансформира в страна с съвременно и развито земеделие, която дава благоприятни условия на земеделските стопани освен да затвърждават позициите си, само че и да навлизат на нови пазари ". С тези думи министърът на земеделието доктор Иван Иванов откри профилираното ревю за земеделие „ БАТА АГРО 2022”, оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието.

Той акцентира, че форумът е доказателство за това, че агросекторът има капацитет да бъде на международно равнище.

Аграрният министър акцентира, че за Министерството на земеделието главен приоритет е развиването на бранша. " Правим всичко допустимо в актуалната сложна конюнктура да подкрепяме българските аграрни производители. Родното ни земеделие е с дългогодишни обичаи и съм убеден, че дружно и с общи старания те ще се запазят и за бъдещите генерации ", сподели той.

По думите му българските аграрни стопани имат опция да употребяват модерни способи и техника при развъждането и производството на продукцията си - за интервала 2019-2021 година в страната ни са регистрирани 3227 нови колесни трактора и 492 нови зърнокомбайна.

Министър Иванов изясни, че мярка 4.1 „ Инвестиции в аграрни стопанства “ от Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година е това, от което се нуждае земеделският собственик, искащ да модернизира производството си. По думите му финансовата помощ от най-малко 50% от размера на разноските, за които се кандидатства, е претекстът, който прави мярката толкоз привлекателна за другояче по този начин нужните вложения, включително земеделска техника.

" По мярката са подписани 1647 контракта с общ размер на контрактуваната дотация 371 598 337 евро (726 772 лева), като размерът на изплатените средства е 295 358 880 евро (577 671 758 лева). Общият брой на постъпили планови оферти е 8803. За 2022 година са изплатени досега 5 202 821 евро (10 175 834 лева.), сподели той.

Министърът на земеделието добави, че от утвърдените планове 1367 включват вложения за селскостопанска техника. Той съобщи, че по 1110 плана със селскостопанска техника е изплатена дотация в размер на 518 657 956 лева, с общ размер на утвърдените разноски за техника в размер на 892 357 413 лева

" Необходимо е последователно и гладко възобновяване на селскостопанския софтуерен парк с нови, по-модерни, по-надеждни и по-качествени енергетични машини (трактори и зърнокомбайни), което ще спомогне българското земеделие да стане освен по-модерно и по-сигурно, само че и по-високопроизводително и доходоносно ", сподели доктор Иванов.

Аграрния министър акцентира, че България е страна с капацитет в региона на земеделието и изрази убеденост, че с общи старания и посредством използването на положителни практики ще успеем да развиваме все по-успешно традициите на родното ни селско стопанство.

" Министерство на земеделието е в непрекъснат и директен разговор с сектора, тъй като нашата съществена цел е да бъдем в помощ на българските аграрни производители и да превърнем земеделието в желан и мечтан бранш за от ден на ден и все по-млади хора ", акцентира доктор Иванов.

Той съобщи, че провеждането на това ревю, демонстрациите и презентациите пред сегашни и евентуални сътрудници е основа за основаване на нови благоприятни условия освен за дейно развиване и съдействие, само че и за пускане на нови бизнес инициативи.

" Министерство на земеделието поддържа сходни значими събития. Това е и повода да се включим във форума и с щанд на Министерството, на който гостите на ревюто ще имат опция да зададат своите въпроси към специалистите ни ", заключи министър Иванов.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР