Конкретен механизъм за разследване на главния прокурор и евентуалното му

...
Конкретен механизъм за разследване на главния прокурор и евентуалното му
Коментари Харесай

Правосъдният министър: Има много сигнали срещу Гешев, Цацаров ще се раздели с поста си след промените в КПКОНПИ

Конкретен механизъм за следствие на основния прокурор и възможното му привличане към наказателна отговорност е създало правосъдното министерство в Плана за развиване и резистентност. Това съобщи министърът на правораздаването Надежда Йорданова в " Денят стартира "

Предложението е основният прокурор да може да се проверява от магистрат, чийто сан дава отговор на тежестта на закононарушението, за което е формирано произвеждане. Той ще бъде избиран на инцидентен принцип сходно на настоящето инцидентно систематизиране на делата.

За да не се усеща заплашен проверяващия са планувани и гаранции - досъдебното произвеждане ще се води по този начин, че основният прокурор да не може да му влияе. След края на следствието или на досъдебното произвеждане кариерното развиване на проверяващия магистрат няма да зависи от основния прокурор.

Осъществяването на тези промени е заложено да стане до началото на 2023 година Европейската комисия обаче смята този период за нечестолюбив и упорства да се редуцира, добави министър Йорданова.

В " Денят стартира " министърът на правораздаването посочи, че има голям брой сигнали против настоящия основен прокурор Иван Гешев, които сега се обобщават. Освен обществено известния сигнал, обвързван с лишаване на бизнес, има и сигнали за отвод за следствие на избрани условия - има изгубени или унищожени търговски каузи и прокуратурата е отказала да проверява изгубването им.

" Трябва да напомним на жителите, че това е най-голямата власт, която има прокуратурата – по какъв начин да води следствието – дали да го води по метод, по който да се разобличи отговорния или да протака нещата, тъй че виновният да не може да бъде наказан. " - сподели Йорданова.

По думите ѝ сега прокуратурата за следващ път манипулира дебата за правосъдната промяна и измества фокуса, а казусът с отчетността на основния прокурор виси от десетилетия.

В " Денят стартира " Надежда Йорданова съобщи още, че се приготвя разделянето на две на Комисията срещу корупция и лишаване на нелегално добитото имущество. След преструктурирането сегашният ръководител на КПКОНПИ Сотир Цацаров няма да остане на поста си. Тепърва ще се създават критерии за членове на новите звена и избор на тяхното управление.

След разделянето на КПКОНПИ ще се образува Комисия срещу корупцията и друга - за лишаване на нелегално добитото имущество. Идеята на правосъдното министерство е да комисията срещу корупцията да има и проверяващи пълномощия,у сходно на Национална агенция за приходите и митниците.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР