Конгресният туризъм е една от най-впечетлявашите индустрии в туристическия бранш.

...
Конгресният туризъм е една от най-впечетлявашите индустрии в туристическия бранш.
Коментари Харесай

България предлага огромни възможности за конгрeсен туризъм, съчетаващ делова работа и развлечение

Конгресният туризъм е една от най-впечетлявашите промишлености в туристическия отрасъл. Привлекателността му се дефинира от от три до пет пъти по-високите доходи в брутния-вътрешен артикул на страната.

 

Причината за по-високата рентабилност се дължи на някои от следните фактори: практикува се от платежоспособни хора (делови хора, политици, културни деятели, дипломати, научни служащи и др.); конгресният туризъм се съчетава с класическият вид туризъм, като за малко време предлага условия за делова работа и забавление. Освен с класическият вид туризъм се съчетава и останалите характерни типове туризъм – културен, гурме, селски, състезателен и така нататък

 

Друга значима специфичност на конгресния туризъм е, че прави туристическия сезон съвсем целогодишен, т.е. нормално се практикува пролетта и есента, за разлика от главния туристопоток, който е съсредооточен през лятото и зимата.

 

Освен всичко изброено дотук, конгресният туризъм притегля доходи освен в туризма, само че и в другите браншове на стопанската система, тъй като допуска извършване на покупки на скъпи, първокласни стоки; прилагане на механически средства и информационна техника с високо качество; облекчаване на огромна част от занимание и културните ползи на туристите.

 

Нашата страна предлага отлични условия за бизнес туризъм. Основната причина е разположението на България в центъра на Балканите, където още от древността са прекосявали едни от най-важните транспортни връзки в Европа.Друг значителен фактор е участието на страната ни в Европейския съюз и НАТО, което подкрепя предвижването в границите на организациите и способства културния продан на континента.

 

Страната ни е желана и поради положителните транспортни връзки с целия свят. Няколкото стратегически летища, пристанищата по река Дунав и Черно море, железопътните линии, обграждащи цялата ни територия, са измежду преимуществата на България при избора на дестинация за бизнес туризъм. Освен това развитата ни вътрешна инфраструктура благоприятства предвижването до чудните кътчета на стараната, известни със своите минерални води, архитектурни особености и културни полезности.

 

 sofiaq

 

Няма по какъв начин да не отбележим и превъзходните условия, които оферират българските хотелски комплекси и къщи за посетители. Тук опциите са целогодишни, заради излаза на страната на Черно море и няколкото огромни планински вериги, ситуирани по цялата територия на България.

 

Отлични условия за конгресен туризъм предлага самата столица на България. Най-големият град в България, София, е главен административен, промишлен, транспортен и културен център. В нея е концентрирано 1/6 от промишленото произвеждане на страната. Международното летище реализира връзка с множеството столици и огромни градове по света, както и с летищата в страната.

 

София е съвременен град с развита инфраструктура, превоз, връзки и отлични условия за организирането на интернационалните конгреси, конференции и изложения. За тази цел има богат избор от зали с друг потенциал в влиятелни четири- и петзвездни хотели, някои от които представители на световноизвестни вериги. В взаимозависимост от даденото събитие, те ще ви обезпечат комфортни и уютни зали – особено озвучени, с мултимедия и екрани, с благоприятни условия за преводи и с всичко, от което се нуждае едно бизнес събитие.

 

София разполага както с многочислени хотели с положителни зали, по този начин и с конгресни центрове като Националния замък на културата и ИНТЕР ЕКСПО център.

 

Националният замък на културата /НДК/ в София е многофункционален комплекс, актуален палат – синтез на модерната архитектура с пластичните изкуства. Великолепните пространства са одухотворени от над 100 творби на монументалната живопис, скулптурата, дърворезбата, гоблена, металопластиката и други жанрове. Дворецът е най-представителният комплекс в Югоизточна Европа, в който са заложени богати благоприятни условия за реализиране на влиятелни изяви от целия набор на културния и обществено-икономическия живот. НДК е член на две от най-престижните интернационалните асоциации в региона на конгресния бизнес – ICCA и AIPC, а през 2005 година е отличен с премията „ Най-добър конгресен център в света ”.

 

Със своите улеснения и отлична техническа съоръженост НДК продължава да бъде най-предпочитаното място за осъществяване на професионални изложби от разнообразни сектори. Намира се в центъра на столицата, което обезпечава елементарен достъп и сигурни връзки. На 11 равнища са ситуирани 15 000 кв. м фоайета и зали, върху които могат да се застроят 6 000 кв. м ексцентрични изложбени площи – същинско предизвикателство за проектантските екипи. НДК предлага лични изложбени структури вид „ Октанорм ”, които разрешават построяването на павилиони и щандове с друга величина, функционално предопределение и оформление.

 

Дворецът разполага с удобни зали за осъществяване на съпътстващи прояви: демонстрации, конференции, симпозиуми, коктейли и други НДК има одобрени контакти с всички медии, което подсигурява добра реклама на всяко събитие. Той разполага с богата културна стратегия, привличаща многочислена аудитория – евентуален клиент на ревютата. Налице са влиятелни сътрудници, с които са построени постоянни взаимоотношения в организирането и провеждането на изложби. Залите му пазят гастроли на световноизвестни имена като Хосе Карерас, Андреа Бочели, Монсерат Кабайе, Найджъл Кенеди, Емир Кустурица и доста други.

 

 ndk

 

Интер Експо и Конгресен Център пък има едни от най-големите изложбени зали в цяла България. Разположен е в югоизточната част на София, на 3 км от интернационалното летище и на 6 км от центъра на столицата. Неговите зали с обща повърхност от 42 000 кв. м одобряват редица национални и интернационалните събития. Комплексът разполага с четири изложбени павилиона, конгресни зали и открита изложбена повърхност.

 

Модерното презентационно-техническо съоръжение разрешава по едно и също време провеждането на няколко събития, директна връзка с шест изложбени павилиона с потенциал за над 1500 индивида във всеки един от тях, 800 седящи места, разпределени в седем зали с потенциал от 50 до 320 места. Интер Експо Център предлага оптимални условия за дейно осъществяване на профилирани изложения, конгреси, семинари, симпозиуми, фирмени тържества, презентации, коктейли, церемония вечери, промоции, фешън ревюта. Посетителите му могат да се възползват от удобствата на 700 паркоместа, няколко ресторанта, кафенета, банки, офиси на застрахователни сдружения и банки, благоприятни условия за хотел и обмисляне на полети, рент-а-кар услуги. Екипът на Конгресния Център обезпечава цялостна консултация, сложно обслужване и квалифицирана помощ в организацията на плануваното събитие. Сред най-попярните изложби тук се подреждат „ Security ”, „ Българска строителна седмица – интериор ”, „ Булмедика /Булдентал ”, „ Авто шоу ”, „ Арена на хубостта ”, „ Техномебел ”, „ Опто Салон ” и други

 

 sofiq

 

Допълнителни благоприятни условия оферират и Централният боен клуб, резиденция Бояна, зала “Универсиада ”, както и най-голямата зала у нас „ Армеец Арена ”, която неведнъж е приютявала балкански и европейски спортни шампионати и шампионати, както и голям брой концерти на световноизвестни реализатори.

 

„ Арена Армеец София “ има потенциал от 12 373 седящи места, като 3500 от тях са на преносими трибуни и при потребност могат да се поставят или махат. Ако в оборудването има концерт потенциалът на „ Арена Армеец София “ може да доближи до 15 000 фенове. Паркингът има места за 1200 автомобила, заради което при значими събития, на които се чака огромен зрителски интерес, би трябвало да бъде затваряна едната лента на бул. „ Асен Йорданов “, където могат да паркират най-малко още 800 транспортни средства. Залата има два пресцентъра, в които могат да работят 120 публицисти. Освен това разполага с подготвителна зала, фитнес център и ресторант.

 

 armeec_cover

 

Друг най-благоприятен варинат за бизнес туризъм е вторият по величина град в България, Пловдив. Разположеният в централната част на Южна България град има освен опция за комбиниране на конгресни и културни изяви, само че и опция за познавателен туризъм.

 

В града се организират голям брой стопански и културни мероприятия, измежду които Международният панаир, Международният сценичен фестивал „ Сцена на кръстопът ”, Телевизионният фестивал „ Златната ракла ” и други.

 

 Plovdiv_grad

 

Тук са непокътнати доста антични монументи, измежду които са Античният спектакъл, Римският одеон, Агората (Римският форум), Римският стадион, късноантичната постройка „ Ейрене ” и други

 

Останки от древнотракийския град Евмолпия от XII в. прочие Хр., който е един от първите градски центрове в Югоизточна Европа, могат да бъдат видени и през днешния ден. Старият Пловдив е неповторим жив градски организъм, построен от археологически обекти, музеи и галерии с скъпи експонати, старинни здания, настоящи храмове с богата живописна и дърворезбена декорация, уютни кафенета, живописни калдъръмени улици. През 1979 година Старият Пловдив получава европейски златен орден за запазване на паметниците от предишното.

 

Пловдив е неповторимо място за организирането на бизнес събития, професионални пътувания и тийм билдинги. Тук има десетки три-, четирии петзвездни хотела, които ще ви предложат огромен брой зали за срещи и семинари, уютно обзаведени и снабдени с най-модерни технологии, които да разрешат дълги и приятни бизнес срещи.

 

И не забравяйте, че Пловдив е най-древният жив град в Европа. Живописното му разположение от двете страни на река Марица и към зелените хълмове дефинират част от неговата еднаквост. От момента на своето пораждане през 6 хиляди прочие Хр. до през днешния ден градът е населяван без спиране. Древната красота на Пловдив, неговото стратегическо местонахождение и културните събития през цялата година го дефинират като място за непрекъснати срещи на култури и цивилизации, което го прави съвършен за комбиниране сред бизнес и културен туризъм.

 

Разнообразието от музеи, галерии, религиозни храмове и археологически забележителности е огромен. А приказната панорама, която се разкрива от тепетата над града, ще спре дъха на всеки.

 

 131_016_Plovdiv_grad.jpg

 

Вариант за комбиниране сред конгресен и морски туризъм пък са черноморските курорти. Градовете по морската линия, несъмнено, имат опция да провеждат сходни прояви и отвън летния сезон, когато може да разгледате умерено културно-архитектурния отбор на старите квартали.

 

Варна, Бургас, к.к. „ Албена ”, к.к. „ Златни пясъци ”, к.к. „ Слънчев бряг ”, к.к. ”Св. св. Константин и Елена ”, к.к. „ Дюни ”, гр. Св. Влас и гр. Приморско са единствено част от вариантите.

 

„ Морската столица на България ” е обвързвана с четири типа превоз – наземен, въздушен, воден и железопътен. Летище Варна обслужва над 65 български и непознати самолетни компании, които извършват постоянни и чартърни полети до над 35 страни. Аерогарата е едно от трите интернационалните летища в страната с целогодишен режим на работа. През зимата се поддържат 7 постоянни линии, като 28% от пасажерите от/ до Варна пътуват за бизнес. Градът разполага с безчет съвременни хотели с отлични условия и модерно построени конферентни и конгресни зали. Възможностите за отмора след изтощителен ден, са разнородни и неизброими.

 

Сред забележителностите на Варна са Римските терми, катедралата „ Св. Успение Богородично ” – един от знаците на черноморската столица, Летният спектакъл, Морската градина, Делфинариумът, Аквариумът и други.

 

 варна

 

Градът е хазаин на значими културни мероприятия с национално значение като Международния фестивал „ Варненско лято ”, Международния балетен конкурс, Международния джаз фестивал, Международния куклен фестивал „ Златният делфин ”, „ Август в изкуствата ”, „ Видеохолика ” и други.

 

В градския исторически музей се съхранява найстарото златно богатство в света, известно като „ Култура Варна ”. Разположен на най-атрактивното място в самия център, директно пред основния вход на Морската градина и на 100 м от плажа, Фестивален и конгресен център Варна е един от знаците на града, културно средище и привлекателен център за културни и всемирски събития.

 

 морска_градина_4413340582471668274_original

 

Бургас е вторият по величина черноморски град в България и най-голямото пристанище на страната, обвързван със европейските и международни градове, посредством интернационалното си летище. Бургас е също по този начин общински център на най-голямата област, както и най-важният стопански, културен и административен център в цяла Югоизточна България.

 

Бургас е културен център с добре развъртян морски туризъм. Тук всяка година се показват разнообразни фестивали и тържества като Дните на класическата немска и австрийска музика, Международният фестивал на детските хорове, Фестивалът на дребните театрални форми „ Театър в кутия ”, Фестивалът на операта и класическата музика, Международният фолклорен фестивал и мн. други

 

Мултифункционалната зала „ Младост ” побира провежданията на разнообразни бизнес и спортни събития. Градът разполага с доста хотели, разнообразни и богати благоприятни условия за конференции, срещи, изложения и тийм-билдинги. Всички те подсигуряват сполучлива бизнес интензивност.

 

Гостите на курортите имат опция за упражняване на голф на едни от най-дорите европейски и международни голф стадиони, феновете на ездата пък имат неповторимата привилегия за прегледат черноморието от гърба на кон.А разнообразната морка кухня няма да ви остави безучастни, като изостри всичките ви вкусови сетива с прясна риба и морски блага.

 

 burgas_2

 

 991-ratio-burgas

 

Опциите за конгресен туризъм не свършват тук. Планинските курорти Банско, Боровец и Пампорово съчетават целогодишна опция за планински и еко туризъм и настоятелен събития. В тях участниците в конгресите имат опция да се насладят и на едни от най-хубавите ски писти на Стария континент.

 

Банско е хубав планински град, ситуиран в подножието на Пирин планина на надморска височина 925 м. Намира се на 160 км от софийското интернационално летище.

 

 052_014_Pamporovo.jpg

 

С естествените дадености и построената хотелиерска мрежа, градът е подобаващ за целогодишна отмора. Курортът е добил известността си с прелестните си условия за ски, комбинирани с локалните фолклорни обичаи. Известен е с истинската си самобитна архитектура, живописни двукатни каменни къщи и цветни дворове, с иконописната и дърворезбарската школа, с многочислените си хотели и механи. В предишното се е славел като огромно и богато населено място с развити занаяти, търговия и изкуство.

 

Днес градът е прочут с неземните хубости на Пирин. С многочислените си хотели, механи и чудесните условия за летен и зимен туризъм. Неповторимото гостолюбие на банскалии ще ви накара да се почувствате вкъщи, а специалисти ще подходят професионално към всички потребности за вашите бизнес семинари, конференции или конгреси. Градът подготвя и към провеждането на пълноценни тийм-билдинги, с които да премиите себе си и своите сътрудници.

 

Само на 73 км от столицата София пък е ситуиран най-старият зимен курорт в България – Боровец, два пъти хазаин на надпревари за Световната купа по ски – алпийски дисциплини. Сгушен сред многовековни борови гори, на повече от 1300 м надморска височина в Рила, през днешния ден Боровец е съвършеното място освен за зимни спортове, само че и за интензивни разходки, тийм билдинги и бизнес интензивности. Четири- и петзвездни хотели ще ви дават отлични механически запаси, професионално обслужване и съвременни конферентни салони. Хотелите оферират и спомагателни услуги – закрити плувни басейни, сауни, солариуми, парни бани, фитнес центрове, разнообразни спа и освежаващи процедури.

 

 The_Rila_Hotel_Facade

 

Чудесно комбиниране на конгресен туризъм и спа оферират от своя страна град Кюстендил и спа курортите Хисаря, Велинград, Девин и Сандански. Условията са идеални целогодишно, а инфраструктурата е удобна.

 

СПА столицата на Балканите Велинград предлага голямо многообразие от процедури с минерална вода. Тук климатът е сдържан, а природата – китна. Конгресните зали, ситуирани в хотелските комплекси, оферират от 4 до 250 места и всички улеснения като кетеринг, опция за слагане на декори, симултанен превод и техническо съоръжение.

 

През Велинград минава теснолинейната железопътна линия Септември – Добринище. В предишното по нея са се правили и товарни транспорти, само че през днешния ден тя е предопределена единствено за транспорт на пасажери.

 

В града има над 40 хотела и почивни домове, 2 санаториума, 140 заведения за публично хранене и развлечение. Обществените минерални бани са благоустроени, построени са 22 открити и закрити минерални басейна.

 

На територията на община Велинград се намира и язовир „ Сърница ”, наоколо са и други язовири – „ Белмекен ”, „ Батак ”, „ Беглика ”, които са обичана дестинация освен на риболовците, само че и на феновете на планинския туризъм. В непосредственост са и други планински курорти – Цигов чарк, състезателен комплекс „ Белмекен ” и други

 

 Velingrad

 

Сандански също е идеално място за образуване на настоятелен и  бизнес срещи, семинари и фирмени мероприятия, образования, корпоративни прояви. Екипи от чудесно готови експерти са разполагаем от самото начало, с цел да отговорят на потребностите на клиентите по отношение на планирането, организацията и провеждането на конференции, семинари и други профилирани мероприятия. Предлаганият цялостен набор от услуги е съгласуван с условия и във връзка с бюджета на съответното мероприятие. Част от предлаганите услуги са конферентни зали с професионално съоръжение и непроменяемо съпътстващите ги кафе-паузи, коктейли, работни и публични обеди и вечери, огромен избор от хотели друга категория.

 

Свободното си време може да прекарате в парка на града „ Св. Врач ” или да разгледате някоя от четирите църкви, като най-голямата е „ Свети Георги “, умалено копие на софийската катедрала „ Александър Невски “. За феновете на историята пък предлагаме посещаване в Археологическия музей на града. А един от най-интересните обекти, разкрити в последните години, е Епископският комплекс, намиращ се зад постройката на остарялото кметство

 

В региона на Сандански се намират и две места, заредени със мощна сила - местността Рупите и феноменът „ Преподобна Стойна “ и храмът „ Св. Георги “ в село Златолист.

 

 Sandanski_bulgariatravel.org_3

 

Няма по какъв начин към този момент да не сме ви убедили, че България е отлично място за упражняване на конферентен туризъм. Сравнително нов този тип туристическа и организационна активност се съчетава идеално с добре познатите на наша територия градски, селски, гурме, културен, архитектурен и исторически туризъм. Страната ни предлага и голямо многообразие от занимание и арт действия, благоприятствани от разположението й. Ако пък търсите същинско успокоение измежду природата, вашето място още веднъж е България – страната с неичерпаеми благоприятни условия.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР