Конгресът на САЩ утвърди санкции срещу китайски служители заради масовото

...
Конгресът на САЩ утвърди санкции срещу китайски служители заради масовото
Коментари Харесай

САЩ с нова стъпка по въпроса с правата на уйгурите и срещу китайския режим

Конгресът на Съединени американски щати утвърди наказания против китайски чиновници поради всеобщото затваряне на уйгурите, усилвайки натиска и на различен фронт в проблематичните връзки сред тихоокеанските сили, написа Агенция Франс Прес.
Камарата на представителите на Конгреса гласоподава единомислещо в интерес на Закон за отбрана правата на уйгурите, единствено часове откакто държавният секретар Майк Помпео предприе значима стъпка, с цел да притисне Китай по различен главен въпрос - автономията на Хонконг.
Правозащитни организации настояват, че минимум 1 милион уйгури и други тюркски мюсюлмани в китайския северозападен район Синцзян са затворени в лагери в границите на огромна акция за " промиване на мозъка ".
" Ако Америка не се опълчва на нарушаването на правата на индивида в Китай заради някакъв търговски интерес, тогава ние губим всевъзможен честен престиж да приказваме за нарушение на правата на индивида, в която й да е точка на света ", сподели ръководителят на Камарата Нанси Пелоси.
Съобщението бе подкрепено и от Майкъл Маккол, водещият представител на републиканците в Комитета по външни връзки на Камарата, който упрекна Китай в " спонсориран от страната културен геноцид ". Пекин се стреми " изцяло да изкорени цяла просвета, просто тъй като не се вписва в това, което Китайската комунистическа партия счита за " китайско ", съобщи Маккол.
" Не можем да седим безучастно и да позволим това да продължи. Мълчанието ни ще ни трансформира в съучастници, а бездействието ни ще бъде равнозначно на сдобряване ", сподели той.
Законодателството изисква администрацията на Съединени американски щати да дефинира кои китайски чиновници са виновни за " случайното задържане, изтезанията и издевателството " на уйгурите и други малцинства. След това Съединени американски щати биха замразили всички активи, които тези чиновници имат под юрисдикцията най-голямата стопанска система в света и ще забранят влизането им в Съединените щати.
Законът особено загатва Чен Куангу, ръководител на Комунистическата партия в Синдзян. По-рано изпратен в Тибет, Чен си е построил известност на функционер, който се оправя с малцинства.
Китай в началото отхвърляше всеобщото отнемане от независимост, само че от този момент дефинира лагерите като центрове за професионално образование, ориентирани да противодействат на ислямския радикализъм.
След по-ранна версия на закона, признат през декември, китайското външно министерство упрекна Съединените щати в двуличие в личните му старания за " битка с тероризма ". " Този законопроект съзнателно лъже за положението на правата на индивида в Синдзян, клеветят напъните на Китай за дерадикализация и битка с тероризма и злобно нападат политиката на китайското държавно управление в Синдзян ", съобщи представителят на външното министерство Хуа Чунинг, призовавайки Съединени американски щати да спрат закона.
Камарата на представителите одобри по-строга версия на закона, която ще ограничи износа на технологии, участващи в всеобщото наблюдаване на уйгурите, защото критиците се притесняват от нов антиутопичен модел, при който Пекин следи всеки ход на малцинствата.
През предходната седмица Министерството на търговията на Съединени американски щати наложи наказания на осем китайски компании и институт, обсъждани като съучастници в преследването на уйгури и други малцинства, в това число посредством следене.
Окончателната версия на законопроекта изисква също систематизиран отчет на американското разузнаване за Синдзян, както и изследване, ръководено от ФБР по отношение на преследването от страна на Китай на американски жители и уйгури.
Законодателите споделят, че насилственият труд е толкоз публикуван в Синдзян, че е невероятно да се подсигурява, че продуктите от района не са резултат на рабски труд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР