Конгресът на САЩ може да сложи край на войната в

...
Конгресът на САЩ може да сложи край на войната в
Коментари Харесай

Конгресът трябва да сложи край на войната в Украйна чрез оттегляне от НАТО

Конгресът на Съединени американски щати може да постави завършек на войната в Украйна и да завоюва Нобелова премия за мир, като одобри закон, с който отдръпва Съединените щати от НАТО, трансформирайки алианса от всесилен настъпателен дъб в дребен жълъд, който да не провокира паника у Русия.

Още през 1798 година Конгресът анулира със закон контракта за защита с Франция. Прекратяването на присъединяване на Съединените щати в НАТО не би било конституционна оригиналност.

През 1991 година НАТО фактически стана безполезна организация, когато неговата raison d’etre – Съветската империя – се разпадна. Като останаха в НАТО и оглавиха разширението му с 30 членове до границите на Русия, Съединените щати предизвикаха офанзивата на президента Путин. Украйна бе подготвена да се причисли към НАТО, с цел да укрепи обкръжението на териториално свитата Русия. Но за Русия това представлява по-голяма екзистенциална заплаха от екзистенциалната опасност, която кубинската ракетна рецесия представляваше за Съединени американски щати.

Чрез отдръпването си от НАТО Конгресът ще постави завършек на екзистенциалната опасност, която предизвика операцията на Путин в Украйна и ще охлади мераците на администрацията за промяна на режима или намаляване на Русия. Съединените щати са локомотивът на НАТО, а останалите членове дружно са един вагон. Актът на Конгреса за отдръпване би разрешил на Путин да укрепи позициите си, като постави завършек на военния и политически неуспех на Русия в Украйна  и заяви, че целта на войната е реализирана.

Ядрените и стандартните оръжия, които Съединени американски щати могат да употребят, с цел да унищожат Русия или да защитят членовете на НАТО, са зашеметяващи. Годишните разноски за национална сигурност на доближават 1,7 трилиона $. Ние сме най-военно обезпечената нация в историята на света. Когато Югославия стартира да се разпада през 1991 година, европейските членове на НАТО изпратиха SOS на Съединени американски щати, с цел да им помогне да се успокоят конвулсиите в личния им двор. Руските сили бяха възпрени да оказват помощ на сръбските си другари, защото постсъветска Русия остана член на Организация на обединените нации. Американските сили пък остават в Косово, което става непрекъсната военна база на Съединени американски щати. Накратко, без Съединените щати НАТО е книжен тигър и не съставлява никаква екзистенциална опасност за Русия със или без Украйна.

Но Русия също е книжен тигър. Нейните военни сили се представиха зле в Украйна. Тя бе принудена да разчита на Иран за оръжия. Военните разноски на Русия са дребна част в съпоставяне с бюджетите за групова защита на европейските членки на НАТО. Брутният вътрешен продукт на Европейския съюз е над осем пъти по-голям от този на Русия, а Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на Европейски Съюз е повече от два пъти по-висок от съответния индикатор за Русия.

Освен това от Русия неизчислимо изтичат мозъци поради войната в Украйна. 145-милионното ѝ население е намаляло с близо половин милион от началото на годината. Накратко, Русия не съставлява военна опасност за европейските членки на НАТО. Оттеглянето на Съединените щати от НАТО няма да ги остави в неволя.

Оттеглянето от НАТО с решение на Конгреса и последващото преустановяване на войната в Украйна би икономисало на Съединените щати стотици милиарди долари. За по-малко от година Съединените щати разходваха над 100 милиарда $ за поддръжка на Украйна. Войната не демонстрира признаци на привършване в обозримо бъдеще, до момента в който Съединени американски щати остават в НАТО.

Дипломацията не може да реши казуса. Президентът на Украйна Володимир Зеленски упорства за връщане на цялата територия, окупирана от Русия, в това число Крим. Но всяко дипломатическо съглашение, което би отказало териториално разширение на Русия за сметка на Украйна, е немислимо.

С други думи, войната в Украйна ще се проточи и ще продължи безпределно, източвайки от Съединените щати 100 милиарда $ годишно, ако се търси дипломатическо решение вместо оттегляне от НАТО.

Конгресът ще издигне собствения си имидж и ще бъде възхваляван по света като миротворец, в случай че сложи началото на прекратяването на войната в Украйна посредством закон, който оттегля членството на Съединените щати от НАТО. Това ще постави началото и на отчаяно нужното предизвикателство за империалистическото президентство.

Брус Фейн бе заместник-главен прокурор при президента Рейгън и създател на „ Американската империя пред разпад. “

Превод: доктор Радко Ханджиев
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР