Конгресът на Перу обяви в четвъртък левия президент на Мексико

...
Конгресът на Перу обяви в четвъртък левия президент на Мексико
Коментари Харесай

Перу обяви мексиканския президент за персона нон грата

Конгресът на Перу разгласи в четвъртък левия президент на Мексико за нежелателен в южноамериканската страна, оповестява " Ройтерс ".

Мотивът е неговата интервенция във вътрешните работи на Перу и  задълбочаващото се дипломатическо разделяне в района.

Обявяването на президента Андрес Обрадор за " личност нон грата " в Перу го трансформира във втория латиноамерикански водач, осъден с такава мярка.

Конгресът на Перу, доминиран от десните, утвърди значително символичната декларация с 65 гласа " за " и 40 " срещу ".

По-рано Обрадор разгласи президента на Перу Дина Болуарте за " грабител " , откакто нейният предходник Педро Кастильо беше свален в края на предходната година.

Болуарте също отхвърля да съобщи на мексиканския водач ротационното председателство на комерсиалния блок на Тихоокеанския алианс.

През февруари конгресмените започнаха същите дейности против левия сътрудник на Лопес Обрадор в Колумбия, президента Густаво Петро, за сходни рецензии против встъпването в служба на Болуарте и оправянето с политическата рецесия в страната и последвалите обществени безредици.
 Мексико съжалява за решението на Перу да изгони посланика му
Мексико съжалява за решението на Перу да изгони посланика му

Запазва връзки със страната, само че към момента смята Кастильо за легален президент

Левият някогашен президент на Боливия Ево Моралес също се причисли към рецензиите и също беше разгласен за личност нон грата от Конгреса на Перу.

Болуарте п оложи клетва часове откакто Кастильо беше отхвърлен от служба и бързо задържан, след опита му да разпусне Конгреса и да ръководи с декрет. Избухнаха бурни митинги и десетки бяха убити.

Правозащитни групи упрекнаха полицията и бойците в потребление на несъразмерна мощ, а по-рано в четвъртък Amnesty International допусна, че локалният генезис на множеството от убитите по време на митинги допуска расови пристрастия.

Болуарте отбрани силите за сигурност, като в същото време упрекна някои протестиращи в принуждение. Но тя също е разследвана от прокурорите за ролята си в убийствата.

Обрадор, който постоянно подлага на критика тези, които се месят във вътрешните работи на Мексико, сподели по-рано тази седмица, че би бил " горделив ", в случай че перуанските законодатели подхващат сходни дейности против него.
 Перу отзова посланика си в Колумбия
Перу отзова посланика си в Колумбия

Отношенията сред двете страни стават все по-обтегнати
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР