Конфликтите не следват политически графици. И в навечерието на контранастъплението

...
Конфликтите не следват политически графици. И в навечерието на контранастъплението
Коментари Харесай

Политическият часовник на Украйна неумолимо тиктака

Конфликтите не следват политически графици. И в навечерието на контранастъплението на Украйна, президентът Володимир Зеленски и неговите висши помощници се пробваха да обяснят тази действителност както на изнервните си съдружници, жадни за боен триумф, по този начин и на личните си хора, нетърпеливи да стартират голямия „ контранаступ “ и да чуят положителни вести от фронтовата линии.

Преди дълго чаканата контраатака, която стартира предходната седмица - по-късно от множеството упования - украинският министър на защитата Олексий Резников беше угрижен, че упованията са " несъмнено прекомерно високи ". „ Всеки желае нова победа “, сподели той, предупреждавайки съдружниците да смекчат очакванията си, с цел да избегнат по-нататъшно отчаяние.

Загрижеността тук е, че неизпълнението на упованията може да докара до понижаване на интернационалната военна помощ и възобновен, постоянно индиректен, напън върху Киев да се включи в договаряния с Москва. „ Те желаят идната победа. Това е обикновено, само че това са страсти “, добави Резников.

Но нетърпението да се нанесе съдбоносен удар на Русия произтича освен от страсти, само че и от политически сметки.

Продължителният спор е изпълнен с отмалялост на Запада, изчерпани арсенали и разрушение на единството - изключително с Китай, Бразилия и Южна Африка, рекламиращи съмнителни " мирни " проекти. И макар обществените обещания за поддръжка на Украйна „ толкоз дълго, колкото е належащо “, по-рано тази година публични лица от Вашингтон предизвестиха сътрудниците си в Киев, че би трябвало скоро да реализират съществени триумфи на бойното поле, до момента в който доставките на оръжия и помощта от Съединените щати и Европа от съдружниците към момента порастват.

Тъй като Съединени американски щати навлизат в сезона на президентските избори, който евентуално ще бъде, меко казано, извънредно парещ и избухлив, може да е мъчно да се поддържа високо равнище на военна и икономическа помощ от Конгреса, предизвестиха те.

И както оповестяват украински законодатели, в неотдавнашни диалози с Държавния департамент на Съединени американски щати и чиновници на Съвета за национална сигурност, въпросите за бъдещи задължения и претенции са били отхвърлени, като отговорът постоянно е бил „ дано да забележим по какъв начин върви контранастъплението “.

Бившият вицепремиер Иванна Климпуш-Цинцадзе сподели пред POLITICO, че диалозите са я предиздвикали да се почувства неспокойна по отношение на „ продължаването на същото равнище на поддръжка от Съединени американски щати за Украйна след тази фискална година “, която приключва през септември за федералния бюджет на Съединени американски щати.

По сходен метод в Европа има признаци на отмалялост и нерешителност от войната, както измежду политиците, по този начин и измежду обществеността, за което Михайло Подоляк, консултант в кабинета на Зеленски, се оплака тази седмица: „ Разбирам, че когато сте на хиляди километри от Украйна, вие можете да говорите с месеци за " геополитика ", " споразумяване " и нежелателността на ескалацията. И да оставите да вилнее „ съветският свят “.

Показателно е, че даже в Полша, един от най-верните съдружници на Украйна, отношението към украинските бежанци от войната се утежнява. Според изследване, извършено от откриватели от Варшавския университет и Академията по стопанска система и филантропични науки, през последните пет месеца процентът на тези, които мощно поддържат помощта за бежанците, е понижен от 49 % на 28 %.

Така че политическият часовник тиктака - и надалеч не безусловно в крайник с темпото на спора.

Зеленски трябваше да откри сложен баланс през последните седмици, предлагайки вероятността за съдбоносен удар против Русия, с цел да укрепи доверието и оптимизма на Запада и да обезпечи нов поток от съоръжение и оръжия, само че също по този начин наблягайки, че контранастъплението евентуално няма да може да реализира зашеметяващия бърз триумф, който беше реализиран предходната есен в Харков.

Успехът в Харков, който провокира каскаден срив на съветската защита, оказа помощ на Украйна да задържи западните си съдружници на своя страна, само че също по този начин неблагоразумно оцвети упованията, като ускори шума към настоящата контраатака, която Киев се опита да смекчи. Украинските публични лица обаче са добре осведомени с опасенията на Запада по отношение на „ продължителната война на безсилие “.

Украйна също по този начин не желае да бъде тласкана към прибързани стъпки, които биха могли да доведат до съществени и скъпи неуспехи, които по-късно биха могли да подкопаят военния морал или да разбият очакванията на Запада и да имат съществени геополитически последствия, сподели поискал анонимност почитан украински боен чиновник пред POLITICO.

„ Не наподобява на Харков “, сподели той. „ Трябва да внимаваме. Руснаците се учат и се приготвят, а отбранителните им линии са страхотни - нямаме хора или съоръжение за пилеене. Напредъкът би трябвало да бъде еволюционен. ”

И инкрементализмът е новият девиз.

В обръщението си през нощта в понеделник Зеленски сподели, че „ борбите са яростни, само че ние вървим напред и това е доста значимо. Вражеските загуби са тъкмо това, от което се нуждаем.

По сходен метод Бен Ходжис, някогашен пълководец на американската войска в Европа, твърди, че „ офанзивата е извънредно значима за бъдещето на Украйна “. „ Висшето военно управление на Киев до момента следваше консервативна тактика за систематично нанасяне на вреди на съветските формирования, последователно набиране на позиции, пробвайки се да избегне съществени опасности и да поеме допустимо най-ограничен брой загуби измежду украинците “, написа той за Центъра за разбор на европейската политика.

„ Офанзивата явно е почнала, само че мисля, че не е главния удар. Когато забележим, че огромни бронирани формирования се причисляват към щурма, тогава мисля, че ще разберем, че главната офанзива в действителност е почнала “, добави той.

Въпреки обстоятелството, че главните дейности към момента предстоят, обаче, както акцентира Зеленски, явно е мъчно да се продължи напред. А неговият заместник-министър на защитата, Анна Маляр, направи това изказване по-ясно, като написа в Telegram: „ Врагът прави всичко, с цел да задържи позициите, които е завладял. Активно употребява щурмова и армейска авиация, води натоварен артилерийски огън.

По време на настъплението нашите войски се натъкват на непрекъснати минни полета, които са съчетани с противотанкови изкопи. Всичко това е съпроводено от непрекъснати контраатаки на вражеските елементи с бронирана техника и всеобщо потребление на противотанкови управляеми ракети и безпилотни летателни апарати - камикадзе.

Джак Уотлинг, анализатор в Royal United Services Institute, който организира действен разбор за украинския общоприет щаб, означи, че Украйна е наясно, че не може да се придържа към „ никакви закрепени периоди “ и се пробва да работи методично, насърчавайки „ руснаците да употребяват своите запаси, като реалокира войски от третата отбранителна линия, с цел да укрепи секторите под напън. " След като тези войски се ангажират да се бият, ще бъде по-лесно да се разпознават слабите места в съветските позиции. „ Боевете до момента бяха тежки ", съгласи се Уотлинг.

След като тези слаби места са налице - в случай че са, сподели Уотлинг, скоростта на напредъка ще бъде сериозна. Когато Украйна усили оптимално „ вероятността за пробив “, тогава може да стартира главната офанзива и „ настъплението или ще докара до пробив, или ще се провали “. Тогава въпросът ще бъде дали Украйна може бързо да ангажира силите си за въвеждане в пробивите, когато зародят.

Украинците имат вяра, че могат и ще нанесат мощен удар с подготвените от НАТО бригади и въоръжението, предоставено от западните съдружници. Длъжностни лица в Киев имат вяра, че могат да реализират повече от „ умерените териториални придобивки “, планувани от Пентагона, според изтеклите секретни документи на американското разузнаване.

Но защото евентуално се развива прекомерно продължителна атака, те също се нуждаят от търпението на своите съдружници.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР