Конфликтът в Украйна е напът да навлезе в третата си

...
Конфликтът в Украйна е напът да навлезе в третата си
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Три начина, по които може да се развие конфликтът през 2024 г.

Конфликтът в Украйна е напът да навлезе в третата си календарна година. През последните няколко месеца фронтовата линия съвсем не е помръднала, само че може ли през 2024 година ходът на войната да се промени?

Президентът Володимир Зеленски призна, че пролетната атака на страната му не е била толкоз сполучлива, колкото се е надявал. Русия към момента управлява към 18% от територията на Украйна.

Tрима военни анализатори описват по какъв начин съгласно тях могат да се развият събитията през идващите 12 месеца.

Войната ще се проточи, само че не безпределно


Барбара Занчета, Катедра по военни науки, Кралски лицей Лондон

Перспективите за завършек на войната в Украйна остават мрачни. В съпоставяне с предходната година по това време Владимир Путин е по-силен, повече в политическо, в сравнение с във военно отношение.

Ситуацията на бойното поле остава несигурна. Напоследък зимната атака на Украйна като че ли е спряла, само че не се следи и съветски пробив. Повече от всеки път изходът зависи от политическите решения, взети на километри от центъра на спора - във Вашингтон и в Брюксел.

Впечатляващата проява на единение на Запада, демонстрирана през 2022 година и издържала през цялата 2023 година, стартира да се колебае.

Пакетът от американски помощи за защита е пленник на това, което президентът Байдън с право дефинира като " дребнава политика " във Вашингтон, a бъдещето на икономическата помощ на Европейски Съюз наподобява зависи от несъвместимата позиция на Унгария.

Колебанието в столиците на Запада окуражи Путин. Неговите неотдавнашни обществени изяви и предизвикателни изказвания демонстрират, че що се отнася до него, Русия е в играта за дълъг интервал от време.

И по този начин, ще има ли Западът силата и издръжливостта да продължи да се опълчва на него и на всичко, което той съставлява?

Решението на Европейски Съюз да стартира договаряния за участие с Украйна и Молдова е повече от алегорично. То индиректно значи продължаваща поддръжка за Киев, защото бъдещето на Украйна в Европейски Съюз би било невероятно при цялостна победа на Русия.

Във Вашингтон цялостен поврат в политиката е малко евентуален.

Макар да е изкушаващо да се показват сюжети за съдния ден на американската помощ, защото рейтингът на Тръмп се повишава в социологическите изследвания, някогашният президент, на фона на целия спектакъл, не излезе от НАТО през 2016 година и той не би могъл еднолично да направи гражданска война в 75-годишното трансатлантическо партньорство на Америка.

Това не значи, че последните пукнатини в западния лагер са без значение. За Запада, а затова и за Украйна, 2024 година ще бъде по-трудна.

За демокрациите дълготрайният консенсус в поддръжка на войната постоянно е бил по-сложен, в сравнение с за автократите, които не носят никаква отговорност.

Въпреки че е евентуално войната да се проточи през 2024 година, тя не може да се проточи до безспир.

При съмнението на Запада, което поддържа Русия, и при неналичието на прелом или на здравословен проблем, който да докара до кончината на Путин, единственият предвидим резултат ще бъде съглашение посредством договаряния, което към този момент и двете страни не престават да отхвърлят.

Ходът на войната през 2024 година ще бъде избран другаде


Майкъл Кларк, някогашен общоприет шеф на Кралския институт на обединените служби

С съветското навлизане в Украйна през 2022 година на европейския континент се завърна огромна война. Ходът на спора през 2023 година означи обстоятелството, че се завръщат и войните от индустриалната ера.

Войната в индустриалната ера насочва обилни елементи, а в някои случаи и цели стопански системи, към производството на военни материали като предпочитани въпроси. Бюджетът за защита на Русия се е утроил от 2021 година насам и ще погълне 30% от държавните разноски през идната година.

Това ще направи войната в Украйна по-дълго и по-травматично начинание от всичко, което Европа познава от средата на предишния век. Следващата година ще покаже дали Русия - и нейните снабдители в Северна Корея и Иран - или Украйна - и нейните западни поддръжници - са способни и готови да отговорят на ненаситните условия на войната в индустриалния век.

Не би било вярно да се каже, че фронтовата линия в Украйна е в задънена улица, само че и двете страни са способни да се борят между тях до дъно, до момента в който се пробват да поемат стратегически начинания.

Възможно е съветските сили да се опитат още веднъж да настъпят по целия фронт, най-малко с цел да подсигурят целия район на Донбас. Украйна евентуално ще се опита да се възползва от триумфа, който е постигнала при възобновяване на контрола си върху западната част на Черно море и жизненоважния търговски кулоар към Босфора.

А Киев евентуално ще се опита да сервира повече военни изненади на съветските нашественици, с цел да ги извади от равновесие в някои области.

Но всъщност 2024 година наподобява ще бъде година на консолидация както за Киев, по този начин и за Москва.

Русия не разполага с съоръжение и подготвен персонален състав, с цел да стартира стратегическа атака най-рано напролет на 2025 година

Междувременно Украйна се нуждае от западна финансова и военна поддръжка, с цел да продължи да води война през идната година, до момента в който тя също натрупа вътрешните си сили, с цел да сътвори условия за серия от освободителни офанзиви в бъдеще.

Войната в индустриалната ера е битка сред обществата. Това, което се случва на бойното поле, в последна сметка се трансформира единствено в признак на тази битка.

Военният курс на тази война през 2024 година ще се дефинира повече в Москва, Киев, Вашингтон, Брюксел, Пекин, Техеран и Пхенян, в сравнение с в Авдийвка, Токмак, Краматорск или в някое от опустошените бойни полета по фронтовете.

Идват американски изтребители


Бен Ходжис, някогашен командващ военачалник, войска на Съединени американски щати в Европа

Русия не разполага с решителна, пробивна дарба за завладяване на Украйна и ще направи всичко допустимо, с цел да задържи окупираното сега, като употребява времето за подсилване на защитата си, до момента в който се надява Западът да загуби предпочитание да продължи да поддържа Украйна.

Но Украйна няма да спре. Тя е в битка за оцеляването си и схваща какво ще направи Русия, в случай че спре. Все повече европейски страни към този момент приказват за нуждата от усилване на помощта в светлината на опасенията, че Съединени американски щати отслабват в решимостта си.

Все отново чакам, че при започване на новата година Съединени американски щати ще преоткрият стратегическия си гръбнак и ще одобряват пакета за помощ, който беше отсрочен в Конгреса през декември.

Ето за какво чакам, че през идващите месеци Украйна ще направи следното, до момента в който се приготвя да си върне самодейността:

ще възвърне изтощените от месеците на сраженията елементи, което ще е належащо за възобновяване на настъплението
да усъвършенства системата за набиране на личен състав в Украйна, с цел да усили оптимално наличните човешки запаси
да усили производството на муниции и оръжия
да усъвършенства способността си да работи против мощните съветски благоприятни условия за електронна война - заглушаване, прихващане, локализиране.
До началото на лятото Украйна ще може да употребява за първи път създадени в Съединени американски щати изтребители F16, което се надява да усъвършенства способността ѝ да противодейства на съветските самолети и да укрепи личната си противовъздушна защита.

Най-важната от стратегическа позиция част от Украйна, която остава окупирана от Русия, е Крим - това е по този начин нареченият " решителен терен ".

Украйна ще направи всичко допустимо, с цел да продължи да оказва напън върху руснаците там, с цел да направи невъзможна обстановката за съветския флот в Севастопол, няколкото военновъздушни бази там и логистичната им база в Дзанкой.

Те към този момент са потвърдили концепцията си. Само с три предоставени от Обединеното кралство крилати ракети Storm Shadow те принудиха командира на Черноморския флот да изтегли една трета от флота си от Севастопол.

Разбира се, украинците не разполагат с неограничени запаси, изключително артилерийски муниции и прецизни оръжия с огромен обхват на деяние.

Но съветските бойци са в по-лошо положение. Войната е тестване за волята и за логистиката. Руската логистична система е нежна и е подложена на непрестанен напън от страна на Украйна.

 

Източник " Факти "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР