Конфликтът в Нагорни Карабах - продължителен спор между Армения и

...
Конфликтът в Нагорни Карабах - продължителен спор между Армения и
Коментари Харесай

Дългата сеизмична вълна от конфликта в Нагорни Карабах

Конфликтът в Нагорни Карабах - нескончаем спор сред Армения и Азербайджан - е освен това от местна битка. Под повърхността на този продължаващ десетилетия спор се крие мрежа от геополитически ползи и световна динамичност на властта, която се простира надалеч оттатък Южен Кавказ.

Преди основаването на Съветския съюз Кавказ е бил регион на съревнование сред Османската, Персийската и Руската империя, което е довело до разбъркване на културите по жизненоважните директни направления. Последвалата конкуренция включва религиозни, етнически и империалистически увлечения. Регионалните нации са били принудени да мигрират няколко пъти според от своята вяра и/или политическа преданост.

Кавказ е ситуиран сред Черно и Каспийско море и включва Грузия, Азербайджан и Армения - макар че географски могат да бъдат включени и елементи от Русия, Турция и Иран. Кавказките планини, където се сливат Европа и Азия, разделят Северен Кавказ, част от Русия, и Южен Кавказ на трите самостоятелни кавказки страни. Вододелът на Голям Кавказ обичайно се счита за разграничителна точка сред Европа и Азия. Вследствие на това, до момента в който някои анализатори слагат западната част на Кавказкия район в Европа, а източната (по-голямата част от Азербайджан и дребни елементи от Армения, Грузия и съветското крайбрежие на Каспийско море) в Азия, други дефинират река Арас (границата на Турция) като континенталната демаркационна линия, която показва Армения, Азербайджан и Грузия в Европа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР