Конфликтът между здравния министър доц. Стойчо Кацаров и протестиращите служители

...
Конфликтът между здравния министър доц. Стойчо Кацаров и протестиращите служители
Коментари Харесай

БЛС потуши огъня между Пирогов и Кацаров

Конфликтът сред здравния министър доцент Стойчо Кацаров и протестиращите чиновници на " Пирогов " е пред разрешаване, откакто Българският лекарски съюз събра двете страни на среща " на четири очи " в Министерство на здравеопазването.

Председателят на съсловната организация доктор Иван Маджаров уточни пред публицисти, че и министърът, и лекарите от незабавната болница " изричат страдание за разменените нелицеприятни реплики " и са се извинили за тона.

" Почти 100 или 99% от нещата, които се изговориха в общественото пространство, на практика не дават отговор на истината, а по-скоро опетняват името и на едната, и на другата страна. Проведоха се много продължителни диалози ", сподели доктор Маджаров.

Той посочи, че откритите от НЗОК административни нарушавания ще бъдат прегледани от способените органи.

" Имаме уверението от новото управление, че са обжалвани. Това никога не вменява виновност на лекарите от " Пирогов " преди изговаряне на способените органи. На трето място - имаме доверие на всички лекари от " Пирогов ". Това е взаимна декларация от Министерство на здравеопазването, БЛС и сътрудниците от " Пирогов ". Обединяваме се към обстоятелството, че е нужна здравна промяна, която да понижи нуждата от такива недоразумения към лекарите, с цел да обезпечи съответно и положително лекуване на пациентите ", означи ръководителят на БЛС.

На срещата е бил обсъждан методът, по който са работили лечебните заведения през миналата година.

" Има доста изговорени неща. Тънка е струната, по която вървим. Имаше доста нерви и доста обстановки, в които в последна сметка останаха засегнати добре работещи експерти. Ясно е, че те са лекували и не престават да лекуват ", акцентира доктор Маджаров.

" Удовлетворени сме от това, че отпаднаха подозренията, които бяха стартирани за някакви нарочни злоупотреби ", сподели от своя страна пред публицистите началникът на отделението по гастроентерология в " Пирогов " доктор Камен Данов, който бе измежду протестиращите лекари.

" Съгласихме се, че не трябва да има подобен звук, да се слиза до такова равнище и да има такива обвинявания, които излизат отвън положителния звук. Представителите от УМБАЛСМ " Н И Пирогов " ще занесем тези четири точки по които постигнахме единодушие, на сътрудниците в болничното заведение ", добави той.

Д-р Данов е предложил на служебния здравен министър да предложи цялостна смяна в системата на клиничните пътеки. Той акцентира, че цялата система има потребност от промяна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР