Конфликтът между варненския кмет Иван Портних и туристическата компания Златни

...
Конфликтът между варненския кмет Иван Портних и туристическата компания Златни
Коментари Харесай

Конфликтът между варненския кмет Иван Портних и "Златни пясъци" АД продължава да се разраства

Конфликтът сред варненския кмет Иван Портних и туристическата компания " Златни пясъци " АД продължава да се разраства без изгледи да завърши преди началото на тазгодишния летен сезон. Знак за това е поредна позиция на компанията, изпратена до медиите, откакто на 26 април т. година Портних изиска от министрите на туризма и районното развиване и благоустройството да отстранен преместваемите обекти за търговия от територията на курорта Златни пясъци.

" Кметът на общината явно не желае да одобри, че има законов ред за слагане на преместваеми обекти на територията на морските национални курорти, който е открит в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), а не в наредбата на Общинския съвет, написа в публикуваното през днешния ден мнение. Курортен комплекс " Златни пясъци " е народен курорт. Законовите разпореждания не изискват схемите за разполагане на преместваемите обекти в него, в това число и на територията на морския плаж, да се изготвят и внасят за координиране в Министерството на туризма от Общината. Наредбата на Общински съвет Варна за изискванията и реда за слагане на преместваеми обекти е неприложима в този случай.

 Три търговски сдружения са подали сигнал до прокуратурата против варненския кмет Иван Портних Три търговски сдружения са подали сигнал до прокуратурата против варненския кмет Иван Портних

Съдържащите се в нея условия по отношение на к.к. " Златни пясъци " и к.к. " Св.св. Константин и Елена " не подхождат на закона и наредбите на ЗУЧК ", гласи още текстът на позицията.

Според ръководителят на Управителния съвет на " Златни пясъци " АД Кирил Кирилов схемите за разполагане на преместваемите обекти се изготвят и показват в Министерството на туризма от лицата, които желаят да получат право за слагането на обектите.

" В този смисъл са претекстовете на постановените от съда на две инстанции правосъдни решения и съдържащите се в тях наложителни инструкции към способния орган от администрацията на Община Варна за издаване на желаните от нас позволения ", се твърди в позицията на Кирилов. Несъстоятелен е и доводът, че министърът на туризма не е взел мнение, а е трябвало да анулира като незаконосъобразни нашите схеми за преместваеми обекти. С този собствен мотив кметът още веднъж се разминава със закона ".

Според текста съгласуването на схемите за издаване на позволение е административен акт по смисъла на закона, публикуван от способния орган. Неговото анулиране или изменение може да стане единствено на съображение наредбите на закона, а не на съображение обществено оповестеното предпочитание на варненския кмет.

" Обичайно за позицията на кмета в по този начин сложилите се противоречиви съгласно него връзки, в поддръжка на разбирането за използване на закона, още веднъж са изтъкнати причини от региона на естетиката на градската среда, написа Кирилов. Така изложените причини в сегашния проблем нямат нищо общо с правото ".

Той обръща внимание и на " непрекъснато изтъкваното " събитие за изтеклите преди две години разрешенията за слагане на преместваемите обекти в курорта Златни пясъци. " Повече от две години преписките по нашите претенции за издаване на нови позволения се намират в администрацията на Общината ", напомня той.

 Кметът на Варна изиска оставката на основния си проектант (допълнена) Кметът на Варна изиска оставката на основния си проектант (допълнена)

В умозаключение Кирилов написа в мнението си, че доводите на варненския кмет Иван Портних са надалеч от смисъла на Закона, заради което не позволява, че те се основават на разбирането за пояснение и използване на настоящото право от юристите на общинската администрация. Очевидно кметът се води от други съображения, които са отвън връзките сред " Златни пясъци " АД и Община Варна, учредени само на Закона.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР