Конфликтът между Иван Гешев и Борислав Сарафов е закономерно проявление

...
Конфликтът между Иван Гешев и Борислав Сарафов е закономерно проявление
Коментари Харесай

Татяна Жилова: Проблемът в съдебната система е от 2008-2009 г.

Конфликтът сред Иван Гешев и Борислав Сарафов е закономерно проявяване на всички процеси, които протичат в правосъдната власт от доста години насам. Не можем да кажем, че има спор сред другари. Имаме война сред институциите. Това сподели ръководителят на Съюза на съдиите в България Татяна Жилова в предаването „ Тази събота " по бТВ.

По думите й казусът в правосъдната система е от 2008-2009 година

„ Когато ни одобряваха в Европейски Съюз, Европейска комисия доста усърдно наблюдаваше правосъдната система, имаше мониторинг. Тогава сякаш имахме някакъв възстановителен развой, ограничи се властта на административните ръководители. Много скоро обаче по-късно стартира това последователно преодоляване на правосъдната система, за което доста пъти Съюзът на съдиите сме алармирали, само че някак си те не се припознаваха като проблеми на цялото общество ", съобщи Татяна Жилова.

Тя добави, че правосъдната система изначално не е била сложена на здрави основи още със основаването на Конституцията.

„ Успяхме да отгледаме една правосъдна номенклатура в лицето на Висш съдебен съвет, инспектората, доста административни ръководители, което не оказа помощ по никакъв метод да има някакви оздравителни процеси. В същото време е склонна да се поддава на политически напън ", уточни ръководителят на Съюза на съдиите.

По думите й престижът на правосъдната власт освен е накърнен, а е погубен. Унищожава се и престижът на страната.

„ Била съм очевидец на не до такава степен честно кариерно израстване. Това са доста рискови въздействия, тъй като един арбитър, достигнал до по-високо равнище в правосъдните инстанции, знаейки, че не си го е заслужил, само че е там заради благоволението на Висш съдебен съвет или на други въздействия, той е доста елементарно манипулируем ", разяснява още Татяна Жилова.

„ В момента системата претърпява потрес и позор. Това е добре, тъй като може да има възстановителен резултат ", добави тя, изразявайки вяра, че прагът на толерантност измежду сътрудниците й е доближат.

Тя добави, че няма информация за знакови дел, които се държат „ на трупчета " в прокуратурата, само че има съображение да има вяра на казаното от вътрешния министър Иван Демерджиев, откакто самият основен прокурор е декларирал, че делото „ Барселонагейт " е бил един от тези случаи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР