Конфликтът между бивши и настоящи шефове на Сметната палата се

...
Конфликтът между бивши и настоящи шефове на Сметната палата се
Коментари Харесай

Конфликтът в Сметната палата стигна до прокуратурата

Конфликтът сред някогашни и сегашни шефове на Сметната палата се разрастна и стигна до плокуратурата. Сегашният изпълняващ длъжността ръководител Горица Грънчарова-Кожарева на разгласи на специфичен брифинг, че дава на прокуратурата предходния началник на палатата Цветан Цветков. 
Поводът са дейности на Цветков по споразумяване на заможен спор за административната постройка на Сметната палата, които съгласно сигнала са увредили финансовия интерес на палатата с 2,8 млн. лева Преди седмица Цветков не бе позволен да се върне като ръководител на палатата от защитата на институцията и по заповед на Грънчарова.
Заради реставрация постройката на палатата преди към 20 години се оказва съсобственост с частни лица, които имат дял от към 6% и желаят обезщетение от страната, защото не са могли да употребяват парцела си. Междувременно обаче страната е вложила 11 млн. лева в ремонт на зданието, заради което палатата още по времето на проф. Валери Димитров е завела срещуположен иск против частните лица за 4 млн. лева
Според справката на Грънчарова искът на страната е мощно понижен на 762 576 лева по времето на Цветков, защото той не намерил 20 000 лева, с цел да внесе цялостната държавна такса върху правосъдния иск. 
През годините Цветков се е съгласявал да отпадне запор върху сметките на частните лица по случая, както и те да платят едвам 174 000 лева вместо доста по-висока сума, защото са се облагодетелствали от ремонта на парцела. Според сметките на Грънчарова-Кожарева в последна сметка страната е ощетена по случая с 2,8 млн., а дали има закононарушение в дейностите на Цветков, трябвало да откри прокуратурата. 
Тя разгласи още, че е заварила от ръководството на Цветков 57 забавени одита, като 16 от тях са прекъснати поради безнадеждна неактуалност на събраните данни Грънчарова-Кожарева упрекна Цветков и за това, че регулярно не е оповестявал елементи от одитни отчети, предадени на прокуратурата, защото единствено през 2022 година имало две писма от държавното обвиняване за придвижването по преписките.
" Несъстоятелни и нелепи изказвания. Привидно това наподобява като лична офанзива против мен като ръководител на Сметната палата, тъй като по силата на решение на Конституционен съд аз и сега съм ръководител, само че не ме позволяват да извършвам своите компетенции. Всъщност същинската цел на това е да не се допусне жителите да знаят какво действително се е случило в Сметната палата през тези 6 месеца. Казва се, че са осъществени одити, само че какви са те? От жителите се крие какво са установили тези одити. Дали са установили законосъобразно ръководство на обществените запаси, или - не? За това се мълчи. Има ли одити, които са обездвижени? И това не знаем също. Има ли прекъснати преписки? ", разяснява пред БНР Цветан Цветков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР