Конфискуване на самолет Замбия-Египет: Парите и фалшивото злато, за които никой не претендира

...
Частен самолет, открит с повече от $5 милиона (£4 милиона)
Коментари Харесай

Частен самолет, открит с повече от $5 милиона (£4 милиона) в брой, фалшив злато, оръжия и боеприпаси на борда е в центъра на задълбочаващо се разследване в столицата на Замбия Лусака.

Всички знаят, че самолетът е излетял от египетската столица Кайро , и кацна преди две седмици в Замбия, но дотук спира сигурността. Досега никой в ​​Египет или Замбия не признава, че е наел самолета или е притежавал съдържанието му.

С толкова много въпроси се носят слухове без отговор.

Може ли замесените да са египетски или замбийски политически или военни фигури на високо ниво? Дали това беше еднократен полет или първият от стотици, които най-накрая бяха разтърсени?

Това, което се знае е, че всичките шестима египтяни на борда на самолета и други, които се присъединиха към тях на летището в Лусака, трябва да се явят в съда в понеделник.

Някои от замбийците, които са задържани, са обвинени в шпионаж и получаване на пари под фалшиви претексти. Египтяните все още не са обвинени.

Светът може би щеше да остане забравен за всичко това, ако не беше журналист, чийто уебсайт за проверка на факти, Matsda2sh, обвини служители в Египет за участие в инцидента.

Журналистът изчезва

Скоро след това египетските сили за сигурност в цивилни нахлуха в дома на Карим Асад в Кайро посред нощ и го арестуваха.

Първоначално той просто изчезна . Никой не знаеше къде и защо г-н Асад е бил отведен.

Тогава независими египетски журналисти публикуваха документи в социалните медии, за които се твърди, че са взети от полицейското разследване на Замбия за пълния с пари самолет.

Съобщава се, че сред арестуваните са посочени трима египетски военни и висш полицейски офицер, подкрепяйки обвиненията на г-н Асад.

Залп от протести в социалните медии, много от които от колеги журналисти, доведе до освобождаването му два дни по-късно. За какво точно е бил арестуван остава друга мистерия.

Египетските власти биха казали само, че самолетът, споменат на уебсайта на г-н Асад, е бил частна собственост и просто е преминал транзит през Кайро . С други думи държавата и нейните служители нямат нищо общо със случая.

Скоро след това светлината на прожекторите се насочи към Замбия, след като самолетът кацна на летище Кенет Каунда в Лусака.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР