„Конфискацията на имущество в други държави-членки вече ще бъде по-бърза

...
„Конфискацията на имущество в други държави-членки вече ще бъде по-бърза
Коментари Харесай

Конфискацията на имущество в други държави-членки на ЕС става по-бърза и ефикасна

„ Конфискацията на имущество в други държави-членки към този момент ще бъде по-бърза и ефикасна ", съобщи българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по време на пленарната сесия на Европейския парламент, която се организира в Страсбург. Той приветства постигнатото сред Европейските институции съглашение по регламента по отношение на взаимното признание на решения за застраховане и конфискация.

Чрез новите разпореждания ще се улесни взаимното признание, което значи, че всички правосъдни решения с наказателноправен темперамент, постановени в една страна от Европейския съюз, ще бъдат признавани и изпълнявани в друга страна членка.

Страните от Европейски Съюз по искане на друга страна членка към този момент ще могат да конфискуват активи, които не са директни доходи от закононарушение, както и активи, които принадлежат на трето лице. Освен това ще може да се конфискува имущество даже, в случай че към момента няма неоправдателна присъда, да вземем за пример в случай че обвиненият е избягал.

Правната уредба на Съюза в тази област беше много изостанала. До в този момент 99 % от вероятните облаги от незаконна активност не се конфискуваха и оставаха разполагаем на нарушителите. Ето за какво осъвременяването на законовата уредба за конфискуването на активи, добити от незаконна активност, е доста необходим и ефикасен инструмент за битка с престъпността и тероризма на равнище на целия Европейски съюз.

„ Вярвам, че този европейски инструмент за съдействие ще подсигурява точно ефикасното застраховане и конфискация на незаконни активи в целия Европейски Съюз. Това ще способства за повишение на сигурността на Европейски Съюз посредством битка с финансирането на престъпността, в това число на терористични действия ", съобщи пред евродепутатите Емил Радев.

Един от главните претекстове за незаконната активност е приемането на финансови облаги. Поради това отнемането на облагата от незаконна активност и вземането на нужните ограничения закононарушенията да не носят предстоящите приходи съставлява доста ефикасен механизъм за битка с престъпността. Конфискацията на активи, добити от незаконна активност, е ориентирана към попречване и битка с престъпността, в това число проведената престъпност, както и обезщетяване на потърпевшите и обезпечава спомагателни средства, които да се влагат назад в действия по правоприлагане или други начинания за попречване на закононарушенията и обезщетяване на потърпевшите лица.

С новите разпореждания се вкарват общоприети документи и процедури, както и общи за целия Европейски съюз крайни периоди, като краен период от 45 дни за признаването на решение за конфискация, а в незабавни случаи краен период от 48 часа за признаването и 48 часа за осъществяването на решения за застраховане, ще разрешат бърза реакция от страна на способените органи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР