Конфедерацията на независимите синдикати в България започва утре протестна акция

...
Конфедерацията на независимите синдикати в България започва утре протестна акция
Коментари Харесай

КНСБ с палатка до НС от утре с искане за увеличение на минималната заплата -

Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България стартира на следващия ден протестна акция с искане за нарастване на минималната работна заплата и на приходите на работещите в бюджетния бранш.

В 8 ч. КНСБ ще разположи синдикална протестна палатка наоколо до служебния вход на Народното събрание. Акцията стартира в деня, в който изтича срокът за оферти за актуализация на бюджета и ще продължи до приемане на настояванията по него.

Конфедерацията упорства за растеж на минималната заплата от 710 на 760 лв., защото " хората навсякъде губят покупателна дарба в продължение към този момент на една година ".

Оттам упорстват и за растеж на заплатите в бюджетната сфера с най-малко 15%, а на работещите на терен - с 20%. От КНСБ оповестяват, че в актуализацията за тях не са планувани никакви средства.

" Исканията по тези две точки могат да се осъществят чрез по-високите доходи, които чакаме да се съберат на база корекцията за растежа на Брутният вътрешен продукт в бюджета и високите инфлационни нива, които отчитаме. Според КНСБ приходите сега са доста подценени, като това се обрисува като наклонност през последните години. Необходимите средства за този растеж на заплатите са към 800 млн. лева, а предстоящите спомагателни доходи при тази преразпределителна роля на страната са няколко пъти повече ", пишат от КНСБ.

Оттам допълват, че по този метод няма да се наруши и плануваното бюджетно салдо в размер на 4,1% от Брутният вътрешен продукт.

КНСБ упорства за по-висока поддръжка за фамилиите с деца и преструктуриране на разноските по бюджета, с цел да се запазят перата, свързани със обществено подкрепяне.

Към митинга на следващия ден ще се причислят представители на федерациите към КНСБ от всички бюджетни браншове. Протестиращите ще упорстват да се срещнат персонално с всеки един от народните представители, с цел да връчат настояванията си за актуализацията на Бюджет 2022 година

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР