Конете са опитомени еднокопитни бозайници. Предците на съвременните коне еволюират

...
Конете са опитомени еднокопитни бозайници. Предците на съвременните коне еволюират
Коментари Харесай

10 малко известни факта за конете

Конете са опитомени еднокопитни бозайници. Предците на актуалните коне еволюират преди към 45-55 милиона години от малък многопръст тревопасен бозайник до наедрял еднокопитен представител през днешния ден. Близостта на конете с хората стартира преди към 6000 години, а до 3000 година прочие Хр. конят се популяризира в разнообразни краища на Земята.

Тази дълголетната връзка е наложила потреблението на редица думи и термини, които да опишат обособените възрастови и полови категории на конете, размерите на тялото, техните цветове, анатомични особености, маркиране, породи, придвижвания и държание. В международен мащаб, конете играят огромна роля в човешките култури в продължение на хилядолетия.

Те се употребяват за развлекателни и спортни действия, както и за работни цели. Конете са употребявани неведнъж по време на война, с помощта на което оборудването, техниките на езда и водене, както и методите за надзор са се усъвършенствали доста.

Конете могат да бъдат единствената форма на превоз, в някои зони на дивата природа. Конете са по-тихи от моторни транспортни средства и могат да бъдат употребявани в области с неравномерен терен, където транспортните средства са по-малко ефикасни.

Въпреки че машините са заменили конете в доста елементи на света, в по-слабо развитите региони, към 100 милиона коне, магарета и мулета към момента се употребяват в селското стопанство и превоза. Само в Африка към момента работят към 27 милиона животни.

Конете се образоват да бъдат яздени или да вземат участие в разнообразни спортни надпревари, като прескачане на трудности, обяздване, тридневна всестранна езда, родео, лов на лисици и доста други.

Многобройните надпревари, изискващи взискателни и профилирани умения от коня и ездача, са довели до редовно развиване на профилирани породи и съоръжение за всеки тип конен спорт.

Много артикули се получават от коне, включително месо, мляко, кожа, коса, кости и разнообразни фармацевтични артикули, извлечени от урината на бременни кобили. Хората гледат опитомени коне, осигурявайки им храна, вода и заслон, както и внимание от експерти, като ветеринарни лекари и ковачи.

1. Предшественикът на конете в действителност е едно много дребно за времето си динозавърче, наречено „ гиракотерия “. То е било високо единствено 14 сантиметра и е тежало 5 кг. За разлика от актуалните коне, то е имало по 4 пръста на предните копита и по 3 на задните.

2. След като хората са почнали да опитомяват тези благородни животни, в доста индо-европейски страни те са били принасяни в жертва на езичните богове . А на Кавказ това се практикува и в днешни дни.

3. Очите при конете са едни от най-големите в животинския свят. Те са способни да се движат без значение едно от друго (като при хамелеоните), осигурявайки им детайлно панорамно зрение. Също по този начин, те възприемат цветовете като хората, което е извънредно рядко събитие при животните.

4. Сънят на конете се състои единствено от 2 етапи – SWS (кратък бездънен сън) и REM (бързо придвижване за очите). Конете имат неповторимата дарба да спят прави , като открито блокират сухожилията на крайниците си, с цел да не паднат.

5. Копитата на конете в действителност са извънредно чувствителни , а имат и едно доста забавно предопределение – когато конят стъпва на копитото си, отвътре то притиска кръвоносните им съдове. Благодарение на това, кръвта им се връща нагоре към главната кръвоносна система, т.е. копитата ненапълно улесняват работата на сърцето.

6. Майката на новороденото е напълно съсредоточена върху развъждането му, само че, когато става въпрос за отбрана, то тогава се включва бащата, братята и се сестрите, а от време на време и другите мъжкари от стадото.

7. Срещат се стада от диви коне, където водачът в действителност е кобила .

8. Конете имат извънредно мощни мускули към стомаха . Те даже са толкоз мощни, че по-скоро ще се раздерат, в сравнение с ще разрешат на коня да повърне храна.

9. Думата „ хипопотам “ значи „ речен кон “ , без значение, че те принадлежат по-скоро към прасетата, в сравнение с към конете.

10. В някои щати в Съединени американски щати има редица извънредно глупави закони , свързани с конете. Например, на неомъжените девойки им е неразрешено да яздят кон в неделя, а пък на женените мъже не им е разрешено да се качват на кон без жена си. Изключения се вършат единствено за фамилии, които имат подписан брак повече от 1 година.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР