Кондиломите, известни още като аногенитални брадавици, са заболявания, които се

...
Кондиломите, известни още като аногенитални брадавици, са заболявания, които се
Коментари Харесай

Тичайте при лекар, ако забележите това там долу на вашия партньор

Кондиломите, известни още като аногенитални брадавици, са болести, които се предават посредством полов контакт и са провокирани от човешкия папиломавирус (HPV). Те най-често се появяват в региона на гениталиите, само че не е необичайност да се появят и към ануса.

Кондиломите се предават посредством съкровен контакт, без значение от какъв вид, само че също по този начин могат да се предадат и посредством допиране на инфектирана кожа или лигавици. Затова е от изключителна значимост да знаете по какъв начин да се предпазите и по какъв начин да се лекувате от това заболяване.

Как да разпознаем кондиломите? Според дерматовенеролога доктор Даниела Бабович, кондиломите са меки, продълговати формирания, които могат да бъдат яркочервени или със същия цвят като кожата. Те стартират като дребни бледожълти папули, които последователно се удължават и стават сходни на папиломатозни израстъци с изострен връх.

Ако откриете такива промени по гениталиите си или в региона на ануса, е значимо да се консултирате с доктор, защото тези места са изключително податливи на развиването на кондиломи.

Относно лекуването, кондиломите съставляват освен козметичен проблем, само че са и риск от зараза за сътрудниците. Някои видове HPV са свързани с по-сериозни здравословни проблеми като рак на шийката на матката. Затова е значимо да се лекуват навреме.

Сред методите за лекуване се включва радиовълнова аблация, която е потвърдила успеваемост при премахването им. За младежите, които се тормозят от визитата при лекаря, значимо е да знаят, че процедурите нормално са безболезнени.

В съвсем 99% от случаите ракът на шийката на матката е обвързван с HPV зараза. Тя може да провокира и рак на дебелото черво и други типове рак. Затова е от значително значение да се подчертае значимостта от предварителната защита.

Инфо: blitz.bg

 

Тагове: Дерматология кондиломи брадавици папиломавирус HPV д-р Даниела Бабович лечение инфекция
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР