Комунистическият режим се е сблъскал със сериозен проблем при насилственото

...
Комунистическият режим се е сблъскал със сериозен проблем при насилственото
Коментари Харесай

ДС: Голяма е привързаността на селяните към частната собственост

Комунистическият режим се е сблъскал със сериозен проблем при насилственото лишаване на земята на българите за основаване на Трудово-кооперативно земеделско стопанство от руски вид през втората половина на 40-те и през 50-те години на ХХ век. И това е огромната обвързаност на селяните към частната благосъстоятелност. Признанието идва от самия наказателен уред на Българска комунистическа партия – Държавна сигурност. Свидетелството стига през днешния ден до нас с помощта на архивите на Държавна сигурност, съхранявани в Комисията по досиетата. Един от тези документи разгласява онлайн.

Той съставлява отчет по линия на селячеството 10 ноември 1949 година в бранш Държавна сигурност Стара Загора. В него е посочено, че единствено една дребна част от селското население, най-вече комунисти одобряват безусловно мероприятията на Отечествен фронт властта. „ Голямата обвързаност на селячеството като цяло към частната благосъстоятелност е един от най-важните въпроси, които забавя построяването на нови Трудово-кооперативно земеделско стопанство и укрепването на старите “, показва Държавна сигурност.

Преобладаващата част от членовете на Трудово-кооперативно земеделско стопанство се е състояла от небогати селяни, които относително елементарно са изживели отнемането на частната благосъстоятелност. Друг огромен проблем е представлявало метода на облагане с налози. „ Почти на всички места по места се вършат груби неточности и погрешно облагане на селските стопани “, признава Държавна сигурност.

 ds5_1_.jpg

 ds6_1_.jpg

 ds7_1_.jpg

 ds8_1_.jpg

 ds9_1_.jpg

 ds99.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР