Компютърен модел разкрива опустошителното“ въздействие на радиоактивните утайки при атака

...
Компютърен модел разкрива опустошителното“ въздействие на радиоактивните утайки при атака
Коментари Харесай

Ядрената война ще унищожи 300 милиона американци

Компютърен модел разкрива „ опустошителното “ влияние на радиоактивните утайки при офанзива против ракетните силози на Съединени американски щати

Според нов отчет, който моделира вероятните последствия от нуклеарна офанзива против Съединени американски щати, към 300 милиона американци ще станат жертва на радиоактивните утайки през първите четири дни след нападението. Противникът най-вероятно ще концентрира целия си огън върху оборудванията (силозите) на Съединени американски щати за изстрелване на междуконтинентални балистични ракети (ICBM). Елиминирането им ще бъде първият приоритет на врага, тъй като всяка ответна офанзива от страна на Съединени американски щати би пристигнала от тези силози, ситуирани в Колорадо, Монтана, Небраска, Северна Дакота и Уайоминг.

Предположението е стимулирало учени да моделират смъртните случаи от нуклеарен удар против силозите на 450-те междуконтинентални балистични ракети, ситуирани в тези щати. Макар гъстотата на популацията в тези щати да е ниска, ветровете ще разнесат радиоактивния материал надлъж и нашир.

Работни карти предвиждат най-лошия сюжет след нуклеарен удар против силозите в западните щати.  Нивото на радиация би умъртвило 300 милиона души.   Картите са част от специфичен отчет за нуклеарната стратегия на Съединени американски щати, оповестен предходната сряда в списание Scientific American.

Резултатите са мрачни:  според от метеорологичните условия 90% от популацията на 48 американски щати, както и живеещите в северните щати на Мексико и най-населените райони на Канада, биха получили смъртоносни дози радиация.

Използвайки направените до 2021 година метеорологични модели, учените симулираха какви ще са следствията от удар на бойна глава с мощ 800 килотона против всеки един от 450-те американски силоза. Първо, те картографираха по какъв начин вятърът би пренесъл нездравословното влияние през всеки ден на 2021 година

Възможно най-лошият резултат при този сюжет е за три милиона души, живеещи в региони към силозите, които ще получат осем грея (Gy) радиация през четирите дни след офанзивата, което ще докара до сигурна гибел (грей (Gy) е интернационалната система от единици (SI), еквивалентна на 100 радиационни единици (rads), което се равнява на погълната доза от 1 джаул/килограм термичен топлинен капацитет; един Gy е задоволителен, с цел да аргументи лъчева болест).  Годишната граница на радиация е 0,001 Gy.

Изследователите са употребявали метеорологичните данни за времето през 2021 година, с цел да изчислят по-консервативна оценка: междинният риск от излагане на радиация в предполагаем ден. „ Осреднява се въздействието на изменящите се ветрове върху радиоактивните отлагания по целия континент “, сочи отчетът.

Тази оценка е по-консервативна от първата и предвижда, че „ множеството поданици на Монтана, Северна Дакота, Южна Дакота, Небраска и Минесота ще получат дози, приблизително по-големи от 1 Gy, причинявайки им гибел от изострен радиационен синдром, изключително при децата. “ Симптомите на радиационния синдром зависят от дозата, която човек получава и включват гадене, отмалялост, повръщане, диария, увреждане на кожата, гърчове и даже кома. При задоволително високи дози проникваща радиация, тези признаци могат да стартират след минута и да бъдат смъртоносни.

Редакторите на Scientific American поръчаха специфичния отчет, защото държавното управление на Съединени американски щати е в разгара на план в размер на 1,5 трилиона $ за възобновяване на остарелите нуклеарни оръжия, в това число тези, съхранявани в силози в западните щати.  Тяхното обръщение е недвусмислено: „ Трябва да преосмислим тази нещастна нелепост, вместо още веднъж да пилеем благосъстоянието си, като водим нова конкуренция във въоръжаването. “

Докладът на списанието не е първият, само че е най-страшният до момента. Според създателите, осъществените през 1976 година и 1988 година сходни изследвания подценяват вероятната степен на смъртни случаи от радиоактивни боклуци след нуклеарна офанзива против Съединени американски щати. По-нови техники за моделиране на времето разрешават на учените да оценят по-точно разпространяването на преваляванията на континента.

Наземните силози на междуконтиненталните балистични ракети в началото бяха предопределени да възпират нуклеарно нахлуване от Русия или от други непознати сили. Мнението бе, че опцията за пагубно възмездие би могло да възпре нуклеарната офанзива. Но те също съставляват идеални цели за предпазен нуклеарен удар. И в случай че прогнозите на този отчет се окажат правилни, популацията на Северна Америка и отвън нея радикално ще се промени след сходно нахлуване.

Превод: доктор Радко Ханджиев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР