Компютърът “резервоар може да има много интересни приложения(снимка: Ivan Maksymov

...
Компютърът “резервоар може да има много интересни приложения(снимка: Ivan Maksymov
Коментари Харесай

Аналогов компютър използва вода вместо силициев процесор


Компютърът “резервоар ” може да има доста забавни приложения
(снимка: Ivan Maksymov / YouTube)

Учени от Австралия показаха първообраз на компютър “резервоар ”, който прави калкулации в резервоар с вода. Иновативната разработка е дело на откривателите Иван Максимов и Андрей Потоцки. 

Поведението на вълните върху водата е подчинено на строги физични закони и води до предвидим резултат. Това е чисто аналогов компютър, който е кадърен да извършва набор от задания по-бързо и по-точно от всяка цифрова платформа, отбелязва ScienceAlert.

Изследователите поддържат прототипа с ефикасен математически модел, който се основава на работата на невронни мрежи. Конструктивно прототипът на компютъра “резервоар ” е дълъг резервоар с течаща вода. Ролята на входната верига играе помпа, която основава талази на повърхността на течащата вода.
още по темата
Учените не се интересуват от елементарна вълна, която бързо губи мощ и водата се успокоява, а от структурно постоянна самотна вълна, разпространяваща се в нелинейна среда – по този начин нареченият солитон.

Представеният първообраз демонстрира, че аналоговата вълнова платформа е способна да съхранява както подредени, по този начин и случайни входни данни и ги обработва в сходство със задачата. В редица случаи резултатът, генериран от резервоара, превъзхожда по акуратност сходни калкулации, осъществени на типичен цифрови компютри.

За да подобрят точността на отчитане на амплитудата и вълновия модел, учените прибавят флуоресцентен състав към водата. В бъдеще те имат намерение да разработят „ воден “ микропроцесор, който да работи на правилото на конфликт на талази в контейнер, само че на микро-ниво и в предпазена форма, като типичен микрочип.



Очаква се аналоговите “резервоарни ” компютри да ускорят изчисленията в климатологията, социологията, фондовия пазар и там, където прогнозирането зависи от доста входни данни и има вероятностен темперамент. Може би има и други също толкоз забавни сюжети на потребление.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР