Компютър, телефон, таблет. Улично осветление, изкуствени светлини, неонови надписи -

...
Компютър, телефон, таблет. Улично осветление, изкуствени светлини, неонови надписи -
Коментари Харесай

Неочакваното решение на проблемите със съня

Компютър, телефон, таблет. Улично осветяване, изкуствени светлини, неонови надписи - сетивата ни непрекъснато са обстрелвани от близките светлини в града и няма за какво да се учудваме, че от ден на ден хора имат проблеми със съня.

Скорошно проучване, оповестено в списание Current Biology, посочило, че методът да се оправим с компликациите с наспиването е много елементарен и прелестен.

 Снимка 374599

Групата изследвани хора били разграничени на две - едните останали през уикенда вкъщи си, а другите били закарани в гора в щата Колорадо. Там получили по една палатка, като единственият им източник на светлина било слънцето денем и лагерния огън вечер. Броят светли часове бил измерван със специфични часовници. А резултатите надали ще учудят някого...

 Снимка 374600

" Изследването ни демонстрира, че вътрешният ни часовник реагира бързо на естествения цикъл светло-тъмно ", споделя професорът по логика на психиката от Университета на Колорадо Кенет Райт.

Сънят се контролира от хормона мелатонин, който координира и циркадианския цикъл на тялото. Хората от групата, прекарала уикенда измежду природата, почнали да създават мелатонин 1.4 часа по-рано от тези, останали измежду светлините на града.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР