Компромисът се изготвя с участието на всички останали докладчици в

...
Компромисът се изготвя с участието на всички останали докладчици в
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: Текстовете от доклада за РСМ няма да бъдат гласувани анблок, а индивидуално

" Компромисът се изготвя с присъединяване на всички останали докладчици в сянка. Аз съм един от хората, който има мнение. Но аз съм един от тези 7, които вземат решение. Аз не отстранявам нищо. Аз установявам като докладчик, че компромис 18 няма политическата поддръжка и не може да бъде гласуван накуп. Всички текстове ще бъдат гласувани самостоятелно. Евродепутатите ще решат на 27 юни какво желаят да видят в отчета ".

Това разяснява пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк, който е докладчик за напредъка на Република Северна Македония по пътя й към Европейски Съюз.

По този дози отчет той работи към този момент 4 години. " Имам доверието на моята политическа група и групата в Екологичен потенциал и с това съм спечелил доверието на целия Екологичен потенциал. Такъв значим отчет се дава за интервал от 5 години, което демонстрира неговата значимост. Изключение е, че се дава на прилежаща страна ", изясни той.

В изявление за предаването " Неделя 150 " Кючюк акцентира, че е изготвил 22 компромисни текста, от които 21 се одобряват от останалите евродепутати.

" Аз не съм индивидът, който взима химикала и стартира да написа отчет за напредъка на Северна Македония. Този отчет се основава на задълбочени методически разбори на Европейска комисия, след което се изготвя политическа резолюция. По 1 текст няма единодушие с останалите политически групи. Аз няма какво друго да направя, с изключение на да заявя назад на сътрудниците, че компромисният текст, който съм направил, защото не дава отговор на техните упования, мога да им предложа само и единствено да гласоподават всеки един текст настрана. Текстовете не са отпаднали, не съм отдръпнал нищо. Те ще бъдат гласувани на 27-ми в Комисията по външна политика. Те няма да бъдат гласувани накуп, каквото беше моето в началото предложение, а ще бъдат гласувани самостоятелно - текст по текст, и ще се види каква поддръжка има за всеки от препоръчаните текстове ", изясни той. И продължи:

" Включително за моя текст, където се приканва Северна Македония да включи българи, черногорци и хървати. Идеята, че аз съм отстъпил от моето лично виждане, от това, което години наред съм защитавал, а точно, че македонското общество би трябвало да бъде мултикултурно, мултиетническо, уважаващо разликите. Има доста текстове, които са моят принос за това езикът на омразата и всички провокации и опити и дейности за принуждение върху хора, които се дефинират като българи, да бъдат наказани в отчета. Тези текстове намират необятна поддръжка ".

По думите му проблематичният текст се отнася до двустранни въпроси и е доста по-широк от самата концепция за вписването на българите в Конституцията.

" Това не е крайният стадий на приемането на отчета. Той би трябвало да бъде гласоподават в Комисията по външна политика, след което пленарната зала би трябвало да даде свое мнение по него. Предстои и огромното гласоподаване в пленарна зала. Това е механически въпрос, който се работи в Комисията по външна политика ".

" Знам какво съм правил. Знам, че този отчет би трябвало да дава отговор на упованията на Екологичен потенциал, с цел да може да събере нужната поддръжка на Северна Македония, на жителите. В същото време аз съм български евродепутат ", разяснява евродепутатът.

Според него най-хубавият метод да вървим напред в връзките ни със Северна Македония е измерителят за човешки права и свободи.

" Ще упорствам, даже да отпаднат тези текстове като компромисни, настрана за пленарна зала да бъде вписан текст, който споделя, че българи, хървати, черногорци, евентуално ще допълня още няколко групи, да бъдат вписани в преамбюла на Конституцията на Северна Македония ", уточни Илхан Кючюк и добави:

" Това би трябвало да бъде систематизираното мощно обръщение на Екологичен потенциал. Това не е волята единствено на Илхан Кючюк ".

Иска ми се българското държавно управление бързо да влезе в тази полемика и Министерски съвет да дефинира претендента за еврокомисар, сподели още Илхан Кючюк.

" Очакването ми е да имаме солидна кандидатура, която да може да отбрани целите на своя сектор. В момента като се изключи че нямаме еврокомисар, нямаме и политически кабинет. Няма потребност и е зауба на политически запас, в случай че столът на България продължава да бъде празен, когато се взимат значими решения, а несъмнено предстоят такива ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР