Компроматната война за предстоящите предсрочни парламентарни избори започна да се

...
Компроматната война за предстоящите предсрочни парламентарни избори започна да се
Коментари Харесай

Истината за Асен Василев и Цветан Василев

Компроматната война за идните предварителни парламентарни избори стартира да се разпростира още преди формалния старт на акцията за електорална битка за 2 октомври. А на прицел, предстоящо, първи попадат флагманите на " Промяната " - Кирил Петков, Асен Василев и Даниел Лорер.

Да подсети, че кариерата на ексвицепремиера и финансов министър в политиката не стартира от бурното лято на 2021 година, когато той дружно с Петков стартира да гради структурите на бъдещата партия " Продължаваме промяната ", в пощата на Lupa.bg някогашен депутат пусна любопитно писмо. Със наличие " Изберете българското ".

Става въпрос за остарял кадър от 2013 година, когато Василев, тогава в качеството му още веднъж на длъжностен министър на стопанската система и енергетиката (в кабинета на Марин Райков - б.р.), връчва плакет на избягалия в Белград някогашен банкер и до неотдавна издирван от Интерпол Цветан Василев.

Габровският хитрец, посредством купища кухи компании, докара четвъртата по величина по това време банка в страната - КТБ, до банкрут през 2014 година, раздрусал цялата страна и осветлил финансовите потоци на редица политици и компании, свързани с партии и обединения на върха на страната.

Депутатът, който напомня фотоса още веднъж, връща лентата обратно цели 8 години и хвърля упреци към Василев поради неналичието на необикновен контрол на банката, до момента в който хасковлията е бил министър, въпреки и в нередовно държавно управление. И то точно поради парите на енергетиката, блокирани в Корпоративна комерсиална банка месеци наред, до момента в който мъката по окончателното й очистване се точеше.

За какво става въпрос обаче и каква е истината? Малко преди да сдаде поста си на служебната Росица Велкова, Василев, в качеството му на финансов началник и вице на Кирил Петков, още веднъж съобщи тезата си, че имала ли е Европейската централна банка право да упражнява банков контрол върху КТБ, финансовата институция нямало да банкрутира.

Подобни разсъждения той е изразявал и в няколко изявленията в годината на злополуката - 2014 година Само година по-рано, до момента в който е стопански и енергиен министър обаче той не е подхванал ваденето на държавните пари в частната банка.

Справка на Lupa.bg разкрива, че и активите на Българския енергиен холдинг, и сметките на НЕК, и тези на по този начин щекотливия и обсъден в последно време " Булгаргаз " са били точно вложени в КТБ на Цветан Василев. Впоследствие, до момента в който излиза наяве, че тя рухва, стотици хиляди, а за НЕК, да вземем за пример - милиони, на енергийните сдружения остават блокирани.

Всичко това обаче е завещан пасив от предходното ръководство, съборило втория мандат на Бойко Борисов с гневни митинги против монополистите и високите, неразбираеми сметки за ток, парно и вода.

Въпреки това държавнически дейности отсъстват и във времето по организирането на предварителните избори тогава. Единствените констатации от канцеларията на Асен Василев по това време идват в последната седмица от съществуването на кабинета " Райков " - а точно, че цели 3 държавни компании държат всичките си пари в 2 банки (една от които КТБ), а

шест сдружения са надхвърлили към този момент признатото по това време условие до 25% от активите да стоят в една финансова институция.

Сред тях са изброените нагоре, плюс Електроенергийния систематичен оператор и " Булгартрансгаз ".

Не е ясно в какви съответни взаимоотношения са били Цветан и Асен Василеви в интервала 2013-2014 година, само че е реалност, че провалилият се банкер не скрива огорчението си от съпредседателя на " Промяната " към днешна дата. Според него и щерка му Радосвета Василева точно някогашният финансов министър си затварял очите за дейностите на синдиците в КТБ.

Ето какво написа Цветан Василев при започване на лятото:

" Затворените очи на Надежда Йорданова са черешката на тортата. Асен Василев си затваря очите за безобразията на синдиците на КТБ макар сигнали до него. Същият укрива и съглашението с Оман. По тематиката КТБ държавното управление на Петков обслужи напълно ползите на Пеевски и Борисов ".

Още по-любопитното е, че бегълците в Белград, цитират в туитър сметките си финансовия специалист Кольо Парамов по какъв начин банкрутът на банката бил подправен.

В момента Парамов се е заел със (абсурдната) задача да потвърди, че Асен Василев няма тапия от Харвард - нито бакалавърска, нито за магиструра, без значение че е алумни с отличие " сумма кум лауде " (най-високо от трите степени - б.р.).

Че харесват мненията на различен ровещ се правист против " Промяната " и съответно дейности на Асен Василев, татко и щерка Василеви дават да се разбере и с препратки към постинги на Даниел Божилов, още веднъж от последните седмици:

" Асен Василев вместо да го бие на популизъм, да хване да изрови и покаже цялата истина за банкрута на КТБ. Защото той я има. Вкл. съглашението сред държавното управление на ГЕРБ и Оманския фонд по арбитражното дело. Но не желае ", написа Божилов, представен от Цветан Василев.

А съответната, към този момент ретро, фотография, напомнена на редакцията ни, е от събитие на 1 април 2013 година Тогава „ Произведено в България - съюз на дребния и междинен бизнес " връчи обичайните си годишни награди „ Златна мартеница ", като КТБ получи наградата за... финансов институт с най-благоприятна кредитна политика.



„ Преди 13 години тръгнахме с 10 милиона лв. активи, към днешна дата са 6,5 милиарда лв.. През това време пораснаха и нашите клиенти, пораснахме и ние ", споделя тогава Цветан Василев, до момента в който заемите в банката към този момент гърмят, необезпечени от кухи компании - факт, добре затулен от миналата тогава власт.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР