Комплексният онкологичен център е на крачка от сбъдването на най-голямата

...
Комплексният онкологичен център е на крачка от сбъдването на най-голямата
Коментари Харесай

Все повече пациенти от цялата страна се доверяват на специалистите от КОЦ-Бургас

Комплексният онкологичен център е на крачка от сбъдването на най-голямата си фантазия – нова постройка в центъра на морския град

- Проф. Бозов, получихте премията „ Мениджър на годината “. Как мина 2023 година и с какво се гордеете?

- Наградата „ Мениджър на годината “, която ми бе връчена от Общинския съвет за 2022 година е оценка и самопризнание за активността на целия Комплексен онкологичен център. Изминалата година бе доста добра за нас и нашите пациенти – нашата съществена задача е да оказваме помощ на онкоболните. 2023 година обаче също е добра, постигнахме доста във връзка с качеството на лечебния развой, снабдихме се с нова инсталация и получихме позитивна акредитационна оценка за образование на специализанти и студенти. Имаме 12 специализанти, последните двама са от Германия. Само преди няколко дни един от нашите сътрудници се хабилитира като доцент – става въпрос за ръководителя на отделението по онкогинекология доцент Добрев. Той ще работи и за образование на студенти по медицина и експерти по здравни грижи. Имаме доста положителни финансови резултати. Като излезе докладът ще се види ясно, че сме едно от водещите здравни заведения в обществения бранш във връзка с лечебни и финансови резултати. Изпращаме доста добра година със съществено развиване на КОЦ-Бургас.

- От следващата година започват новите специалности към Медицинския факултет, които ще свързват технологиите и медицината.

- Работим в тази посока. Най-вече за телемедицината и образованието на лекари и лекарски асистенти, употребявайки средствата за връзка – главно образните. През 2023 година направихме Live Surgery – предаваха се онлайн интервенции, които се гледаха от студенти без да влизат в операционната. Това е непрекъсната наклонност. За пръв път организирахме образование по здравна физика в другата ни база, където направихме образователна зала. Връзката сред КОЦ-Бургас и Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ е доста тясна и от взаимна изгода. За първа година започнахме образование и на медицински сестри. Това стана с помощта на позитивната акредитационна оценка, която получихме за образование на анестезиологични сестри, операционни сестри и сестри по палиетивни грижи, които са от необикновен недостиг в този момент.

- Какво си пожелава КОЦ-Бургас в края на 2023 година?

- Пожелаваме си да продължим с възходящия тренд в нашето развиване. Разбира се, една от огромните ни фантазии към този момент е напълно близо. Става въпрос за започването на градежа на нова постройка в центъра на Бургас, където се намира База 2. Имаме подготвен проетк, остана да намерим финансирането, което няма да е лесна работа, тъй като се обрисува да е в размер към 30 млн.лв. единствено за градежа. Но работим интензивно. Имаме и план за друга, по-малка постройка, в която да се обитава ядрено-магнитен резонанс, за който сме подали поръчка от Министерството на здравеопазването дружно с друга инсталация, която да получим. За разлика от другите Комплексни онкологични центрове в България, ние сме една крачка напред, тъй като към този момент имаме създадения план.

- Увеличават се или понижат онкозаболяванията?

- За страдание се следи възходяща наклонност и това е обвързвано с увеличението на междинната възраст. Докато ве Европа тези болести са преди всичко по смъртност, у нас те към момента са на второ – след сърдечно-съдовите заболявания, в които ние сме водещи. Но по този начин или другояче наклонността е към превалиране на онкологичните болести. За областите Бургас и Ямбол, за които ние отговаряме в Системата на националното опазване на здравето, всяка година имаме към 5% растеж. Затова акцентираме на профилактичните стратегии. Особено значимо е за рака на млечната жлеза. Закупихме доста съвременен ехограф, с който правим и профилактични, и лечебни прегледи, което ни разрешава да вършим диагностика на това заболяване освен с рутинния мамографски способ, само че при по-младите дами – с ехографския.

При мъжете пък е доста значимо да се направи навременно проучване на туморни маркери, което да демонстрира съществуването или увечличението на така наречен „ простат-специфичен антиген “. Имаме профилактични стратегии и за рака на дебелото черво, който е една от водещите аргументи за заболеваемост и смъртност. Ракът на маточната шийка също. Работим интензивно в интерес на пациентите и за профилактика, само че и по-късно, когато се откри заболяване, имаме съвременни способи за следене на резултата от лекуването. Нашият ПЕТ скенер наблюдава всички промени и метастази в меките тъкани. Имаме цялостната диагностична и лечебна опция да предоставим най-качественото лекуване освен за пациенти от Бургас, само че и от цяла България.

- Какъв е пациентопотокът, има ли растеж?

- Увеличи се тази година с към 10% и е към 14 000-14 500 като брой. Това се дължи освен на увеличената заболеваемост, само че и на това, че КОЦ-Бургас е желано и търсено лечебно заведение. Ние сме обществено лечебно заведение и няма доплащания, хората се доверяват на нашите експерти, които имат богат стаж в хирургията, гинекологията, урологията, гастроенетерологията, образната диагностика и ядрената медицина. Предвиждаме през идната година да закупим със лични средства още инсталация за горна и долна ендоскопия от най-високо качество, която ще е потребна за пациентите с гастроинтестинални болести. Предстои покупката на съвременен ехограф, който също ще послужи за диагностика и лекуване на рака на млечната жлеза. Ще доосъвършенстваме и лапороскопската кула, която закупихме тази година за миниинвазивна хирургия в коремната, гинакологичната и урологична област. Следващата година също ще бъде такава на напредък и развиване за КОЦ-Бургас. От огромно значение ще бъде обезпечаването на условия за развиване на лечебната активност на лекарите и медицинските експерти.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР