Комплексният онкологичен и радиохирургичен център на високотехнологичната болница Сърце и

...
Комплексният онкологичен и радиохирургичен център на високотехнологичната болница Сърце и
Коментари Харесай

С ново поколение апаратура ще работи Центърът по лъчелечение и радиохирургия в плевенска болница

Комплексният онкологичен и радиохирургичен център на високотехнологичната болница " Сърце и Мозък " в Плевен е измежду първите определени на международно равнище за пилотна работа с ново потомство дозиметрични системи в лъчелечението и радиохирургията. Предоставените два прототипа са извънредно скъпи, тъй като обезпечават още по-добра опция за точно дозиране на облъчването при всеки пациент, с помощта на по-високата разграничителна дарба.

„ Прецизното дозиране в лъчелечението и радиохирургията е извънредно значимо за пациента и за резултатите от провежданото лекуване. Определяща за триумфа е положителната екипна работа на лекарите-лъчетерапевти, медицинските физици и рентгеновите лаборанти. От основно значение, обаче, е съществуването и на прецизна съвременна инсталация, с която се веселя, че ние разполагаме и имаме опция да работим. Това обезпечава най-високо равнище на качество на лекуването и в допълнение успокоение за нашите пациенти ", разяснява Иво Петров, шеф на звеното " Медицинска физика " в болничното заведение, част от интердисциплинарния екип, зает в лъчелечението и радиохирургията.



Центърът по лъчелечение и радиохирургия в,Сърце и Мозък` Плевен няма аналог в страната и на Балканите. Той разполага с единствения в България гама нож - най-прецизната система за мозъчна радиохирургия, с последно потомство високотехнологичен линеен ускорител за лъчелечение и радиохирургия в цялото тяло, 4D компютърен томограф, топ равнище дозиметрично съоръжение и профилирани планиращи системи.

Какво съставляват предоставените прототипи?

Прототипът MatriXX Resolution е 2D дозиметрична матрица от ново потомство за премерване във призрак на всеки самостоятелен проект за лъчелечение. Новата система е изцяло безжично решение, с по-висока разграничителна дарба и акуратност. При финните размери в радиохирургията постоянно разграничителната дарба и на най-хубавите матрици от детектори не е задоволителна. Тук е ролята на втория първообраз - myQA SRS.

„ При myQA SRS вместо матрица от обособени детектори имаме непрестанен детекторен панел, даващ опция за мигновен цифров „ облик " на дозното систематизиране. Скокът в технологията е подобен на този от аналоговите рентгенови филми към цифровите рентгенови апарати в образната диагностика. Сега имаме опция за подготовка на тънък радиохирургичен проект с ненадмината разграничителна дарба в границите на времето, належащо за сформиране на общоприет проект, и без потребление на аналогови дозиметрични филми ", разяснява Петров.

Опитът на медицинските физици от,Сърце и Мозък` с новите прототипи е показан преди седмици на най-големия конгрес в лъчелечението в Европа - ESTRO, отразен е и в журнала на Европейското сдружение по здравна физика EFOMP.



В резултат на високото равнище на екипите, съществуването на неповторима инсталация и насъбраният опит,Сърце и Мозък`, Плевен е определена за съорганизатор и хазаин на народен научно-практически конгрес на медицинските физици в лъчелечението. Срещата е тази седмица в границите на два следващи дни - 4 и 5 ноември, и се провежда взаимно с Българското Дружество по Биомедицинска Физика и Инженерство. На нея ще бъдат прегледани актуалните провокации в дозиметрията и контрола на качеството в лъчелечението и радиохирургията и показани най-новите трендове и благоприятни условия, доста от които към този момент се ползват в Плевен. Участие във форума ще вземе и водещият интернационален специалист Едуард Гершкевич, който идва у нас по покана на болничното заведение и с поддръжката на Международната атомна организация IAEA.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР