Комплексът в Казанлъшко на площ от 23 дка ще включва

...
Комплексът в Казанлъшко на площ от 23 дка ще включва
Коментари Харесай

„Светът на траките“ с макет на древния Севтополис

Комплексът в Казанлъшко на повърхност от 23 дка ще включва откритите гробници, ще демонстрира бита и обичаите в Долината на траките
Средства от 8,6 млн. лв. са по европроект

Уста Дарин Божков създаде трона на царя и царицата, ковчежетата и местата за излагане на артефакти, които ще оформят интериора на Тронната зала в новия аткракцион “Светът на траките ”, оповестиха от Общината в Казанлък.

Експонатите са 100-процентови реплики на тези, изографисани в оригинала на Тракийската гробница в Казанлък. Кметът Галина Стоянова се срещна с създателя им, с цел да ги прегледа и да го осведоми за хода на плана за атракциона.
Майстор Дарин Божков е ученик на Тревненската художествена школа и на Художествената академия “Николай Павлович ” със компетентност “Дърворезба - художествена обработка на дървото ”. Той е измежду най-известните майстори у нас и по света и е единственият титулован “уста ” (първомайстор) в днешна България. Продължител е на жанр с обичаи в строителството и дърворезбата от 1777 година. Златните ръце на създателя са основали произведения, известни в целия свят.

Работата му по казанлъшкия план е обвързвана с един от най-важните обекти в атракциона.

Проектът “Светът на траките ” е измежду най-амбициозните в страната. Целта му е да сътвори опция гостите и туристите да се срещнат с всички гробници в Казанлъшкия край, прочут като Долината на тракийските царе и на розите.

Koмплeкcът “Cвeтът нa тpaкитe ” щe бъдe paзгъpнaт нa плoщ oт 23 000 кв. м пo пътя към Шипченския проход, близo дo гpaд Шипкa и тpaкийcкитe гpoбници “Шyшмaнeц ”, “Ocтpyшa ” и “Гoлямa Кocмaткa ”, coциaлизиpaни зa пoceтитeли и pecтaвpиpaни “Xeлвeция ” и “Гpифoни ”. Пo зaмиcъл, aтpaкциoнът тpябвa дa изпълнявa poлятa нa “пopтaл ” зa пoceщeниe нa цялaтa дoлинa и дpeвнитe гpoбници, paзпoлoжeни в нeя. Toй щe пpecъздaвa мaкcимaлнo aвтeнтичнo aтмocфepaтa нa нaчинa нa живoт и oбичaи нa дpeвнитe зaceлници в кaзaнлъшкaтa дoлинa, в cъчeтaниe c мoдepнитe тypиcтичecки aтpaкции, кoмфopт и визyaлни изкycтвa. Ще предлага места за настаняване, а в центъра му към този момент е построен достоверен макет на град Севтополис. Проф. Николай Овчаров посети на място обекта през лятото и го оцени като “нещо неповторимо, което демонстрира античния град в целия му искра ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР