Комплекс за винен и СПА туризъм „Старосел” бе домакин на

...
Комплекс за винен и СПА туризъм „Старосел” бе домакин на
Коментари Харесай

Избраха 19-годишната Бояна Ацева за Царица на виното

Комплекс за винен и СПА туризъм „ Старосел” бе хазаин на празниците, свързани с началото на гроздобера На охолно събитие, с което бе отпразнувано началото на беритбата на грозде бе определена вестителката на плодородието и положителния берекет. Празникът стартира с осъществяване на състава за достоверен фолклор „ Гергьовска китка” при Народно читалище „ Васил Левски 1900” от с.Войнягово, основан през 1957г.

Те се показаха в обичайни носии, на повече от 150 години. Виното – плод на познание и опит, направено с обич и безстрашие, оставено в подарък от траките беше на респект в този ден, в който от антични времена дедите ни честват плодовете на лозята бе в центъра на празниците, маркирани в Старосел. За да почете празника на виното и плодородието, особено от близкото обитаемо място - Стрелча, дойде кметът Стойно Чачов в компанията на красивата си брачна половинка Дони Чачова, която уважи празника, като се премени в Северняшка национална носия. В рамките на събитието, седемте претендентки за купата Царица на виното се показаха в три кръга. В първи кръг те обраха овациите на публиката в Храма на виното, където посетители и гости на събитието се любуваха на театър, съчетаващ по атрактивен метод достоверната конюнктура на храма с приказност от музика, светлина и танц.

Във впечатляващ мултимедиен 3D филм, пред гостите оживя античната „ Легенда за лозата “. Видео-разказът разкри пътя на Бога на виното – Дионис до земята на плодородието. Музиката във кино лентата е дело на групировката за етно-фюжън Булгара. Във втория тур девойките дефилираха пред аудитория и посетители в достоверни носии от Добруджа, Родопите, Пиринска, Тракийска, Северняшка, Странджанска и Шопска области. Появата на всяка от тях бе предшествана от артистично показване на всяка област със съответния национален танц, в осъществяване на танцова групировка „ Етноритъм”. Третият кръг бе отдаден на модерното звучене на фолклора, като израз на съхранените обичаи, запазили нашата еднаквост до днешни дни.

Претендентките за купата се показаха в рокли с марка МЕМЕ МОРЕ, въодушевени от любовта към България, поклонението пред историята и силата на българския дух, възхищението от културното и етнографското ни завещание. Косите на всички кандидатки за Царица на виното, бяха стилизирани от топ-стилиста на Christian Of Roma Емилия Балталиева. За лице на марката бе определена 18-годишната Соня Цветанова. Соня получи козметичен комплект за коса, а на всички участнички в състезанието бе подарен последният брой на фризьорската библия – сп. YOU. Красотата и финеса на чаровната седморка затрудни работата на журито.

Председателят на комисията Евгения Калканджиева и членовете Ива Екимова – ПР специалист, най-успешният млад рали играч Григор Григоров, художникът Георги Попов и Таня Стоилова - представител на Christian Of Roma, единомислещо се стопираха на 19 годишната Бояна Ацева. Бояна е на 19 години, приключила е езикова гимназия, а сега учи право в Нов български университет. Стройната си фигура поддържа с типичен балет. Управителят на Комплекс за винен и СПА туризъм „ Старосел” Теодора Тренева, връчи лентата и венеца знак на плодородието и гроздобера на победителката.

Водещата Мария Сапунджиева, дирижира спектакъла отдаден на плодородието, а в самия му край новата Царица на виното, закичена с венец, безизходен от първата лозова клонка, зарязана от Трифон Зарезан, оплетена с омайни билки, брани рано в зори по Еньовден, свежи есени цветя и плодове намачка гроздето в достоверна каменна вана, намираща се в сърцето на комплекса.

В празника присъединяване взе и групата за съвременни тълкования на известни фолклорни песни „ Арт Войс Център “. Съпътстващите събития бяха отдадени на изобилието в района. Био-базар, алея на занаятите, конкурс за най-хубава обредна питка и показване на обичайни национални носии от Добруджа, Родопите, Пирински, Тракийски и Шопски райони, бяха единствено част от честванията на античния фетиш към виното и господ Дионис.

Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР