Компетенциите на Европейската прокуратура трябва да бъдат разширени така, че

...
Компетенциите на Европейската прокуратура трябва да бъдат разширени така, че
Коментари Харесай

Европейската прокуратура иска компетенции върху заобикалянето на санкциите

Компетенциите на Европейската прокуратура би трябвало да бъдат разширени по този начин, че тя да проверява заобикалянето на глобите против Европейски Съюз.

Това съобщи в Европейския парламент в Брюксел прокурорът от основаната в Люксембург институция Фредерик Бааб. Той приказва по време на спор в Комисията по външни работи. Той бе отдаден на заобикалянето на европейските санкционни режими, най-много на тези против Русия.

Необходима е хармонизирана база и престъпна инструкция за глобите на Европейски Съюз, сподели Бааб. И тя напълно скоро ще бъде реалност, защото преговорит3е за нея са в финален етап.

Голямото преимущество на Европейската прокуратура пред националните обвинявания ще бъде в това, че тя има обединен офис и единна тактика. Докато националните прокуратури щке водят следствията и делата в размесен ред.

Същевременно Европейската прокуратура съставлява работа за финансови следствия, посочи Бааб. Тя се занимава с закононарушения против бюджета на Европейски Съюз.

„ Вече имаме опит, знания, работим по някои случаи, свързани с измами с мита за артикули за двойна приложимост. Това е доста покрай заобикалянето на санкзиите. Ако ни прехвърлите компетенциите, ще ги извършите приоритет “, сподели прокурорът.

Като образец той уточни, че когато е работил в родната си Франция, е разследвал 4 каузи за финансови измами. А в Европейската прокуратура се занимава с 81 случая.

Една от аргументите за затрудненото използване на глобите е децентрализираната система, счита Клара Портела, професор от университета във Валенсия, Испания. В показаното през днешния ден пред парламентарната комисия изследване е изработен обзор на спазването на ограниченията в 6 страни членки на Европейски Съюз. България не е измежду тях.

Отчетени са огромни разлики във връзка с институционната, организационната и. правната уредба. Това демонстрира, че методът надалеч не е обединен.

Едно от основните разлики е броят и типът на виновните национални способени органи, занимаващи се с използването на глобите. В някои страни той е единствено един. В други са по два. А някъде има и цели 27 такива органа. Нито в насоките на Европейски Съюз, нито в законодателството са посочени характерни характерности, на които те би трябвало да дават отговор.

Тези разлики водят надлежно до разнообразни резултати от използването на глобите. Същвременно законодателството може да бъде тълкувано по разнообразни метод в страните членки. Затова Европейската комисия би трябвало да даде насоки, с цел да се знае ясно по какъв начин могат да се лимитират тези разлики, посочи Портела.

Авторите на изследването са изготвили рекомендации и за страните членки, и за Европейския парламент, съобщи Ким Олсен от Германския съвет за външна политика.

Той предложи в кратковременен проект във външнополитическата комисия да бъде основана работна група, която да следи за спазването на глобите. А в средносрочен проект да бъде основана парламентарна Подкомисия по глобите.

Литовският народен представител Андрюс Кубилюс от Европейската национална партия (ЕНП) отиде още по надалеч. Той предложи да има специфичен еврокомисар, отговарящ за глобите.

Трябва също по този начин да бъдат направени насоки за стопанските субекти в Европейски Съюз, продължи Ким Олсен. Става дума най-много за дребните и междинни предприятия (МСП), доста от които не са осведомени със отговорностите, произлизащи от санкционните режими.

Хубаво е да има база данни със съответните експертизи и информация за обособените европейски санкционни режими. Необходим е и нов водоравен режим, който да се бори със заобикалянето на ограничаващите ограничения.

Европейски Съюз не е в положение да следи дали трети страни, които не са негови членки, правят реекспорт на закупени от Европа артикули към Русия, съобщи Клара Портела. Това не е допустимо да стане даже търгуващите с трети страни европейски компании бъдат задължени да включат в договорите си уговорка, че няма да има реекспорт. Причината е, че Европейски Съюз има пълномощия единствено върху европейски компании. В момента реекспортът се прави най-много през централноазиатските републики от някогашния Съюз на съветските социалистически републики.

Китай най-вече оказва помощ на Русия да заобикаля глобите, безапелационен бе опозиционерът Владимир Милов от Фондация „ Свободна Русия “. Оттам иде близо една трета от вноса. Важна роля играе и Турция, която сякаш няма желание да прекъсва тези вериги за доставки. Към упоменатите към този момент централниозиатски републики Милов добави Армения и Грузия.

Руският деятел посъветва интернационалната общественост да работи с Обединените арабски емирства и да им окаже дипломатически напън. Русия има проблем с рублата и употребява за противозаконна търговия финансовите центрове в Дубай и Абу Даби.

Санкциите на Европейски Съюз имат съществено влияние върху съветската стопанска система, уверен е Владимир Вилов.

„ Системата на Путин до момента не е колабирала. Но това не значи, че глобите не работят. Работил съм в миналото в съветското държавно управление. Но не си припомням сходни условия от втората половина на 90-те година насам. Само за последните 3 месеца съветската Централна банка удвои лихвите. Те ще се повишават и през декември. Инфлацията се повишава. Рано или късно съветският финансов запас ще бъде привършен. Имаме провокации на съветския пазар на труда. Няма вложения, които да подкрепят съветската стопанска система “, обрисува той картината в родината си.

По думите му от началото на нахлуването в Украйна входящите вложения в страната му са нулеви. Пари не идват нито от Китай, нито от Турция, нито от Близкия изток. Някои вложители желаят да вземат участие в планове с Русия, само че се държат настрани от нея поради европейските наказания.

Трябва обаче да бъде направено повече, с цел да се предотврати опцията Путин да финансира тази война. 

„ Той желае да утрои бюджета за военни цели. Това значи, че се готви за нескончаем спор “, посочи опозиционерът.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР