Компенсацията от 50 лв. за мегаватчас, с която държавата планира

...
Компенсацията от 50 лв. за мегаватчас, с която държавата планира
Коментари Харесай

Работодатели и синдикати излизат на протест във вторник

" Компенсацията от 50 лева за мегаватчас, с която страната възнамерява да подкрепи бизнеса поради растящата цена на тока на свободния пазар, е извънредно незадоволителна ".

Това съобщи пред Българска национална телевизия " Говори в този момент " ръководителят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев.

От работодателската организация упорстват за по-високи обезщетения. Според тях парите може да дойдат от свръхпечалбите от по-високата цена на електрическата енергия, насъбрани в енергийните държавни сдружения и бюджета. По калкулации на работодателите в някои държавни сдружения и фондове, а също и в бюджета има насъбрани към 2 милиарда лв. свръхпечалба от високата цена на тока.

Затова във вторник работодателите провеждат митинг, подсилен и от синдикатите, с искане за спомагателни ограничения против повишаването на електрическата енергия и още обезщетения за купувачите на ток на свободния пазар.

Подготвят общонационален митинг в София на 19 октомври поради високата цена на тока

Президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов удостовери пред Българска национална телевизия, че синдикатът се причислява към митинга на работодателите. Според него пари за обезщетения може да се вземат освен от облагите на държавните сдружения, само че и от частните компании, които вземат участие в търговията и също получават свръхпечалба от по-скъпия ток.

Президентът на КТ " Подкрепа " разяснява и казуса с плануваното затваряне на въглищните централи у нас. Според него в Плана за възобновяване и резистентност, който България показа на Европейската комисия, не е ясно написано какви мощности ще се построят, с цел да компенсират прекъсването на производството на електрическа енергия от въглищните ТЕЦ-ове.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР