Компанията зад популярното приложение за защитена комуникация WhatsApp заяви, че

...
Компанията зад популярното приложение за защитена комуникация WhatsApp заяви, че
Коментари Харесай

WhatsApp предпочитат да напуснат Острова пред компромис със сигурността

Компанията зад известното приложение за предпазена връзка WhatsApp съобщи, че избират да бъдат блокирани във Англия, в сравнение с да създадат компромис със сигурността на приложението им. Според новия локален закон за онлайн сигурността WhatsApp могат да бъдат принудени да отслабят поверителността на връзката, предава Би Би Си. Изданието привежда, че притежателите на друго приложение, осигуряващо предпазена връзка – Signal – оповестиха, че може да спрат услугите си за Обединеното кралство, в случай че новият закон наложи сканирането на обменяните известия. По информация на Ofcom, английският информационен регулатор, WhatsApp се явява най-популярната платформа за продан на известия в страната, като всеки седем от 10 пълнолетни жители на кралството я употребява, показват Би Би Си.

Ябълката на раздора в тази ситуация се явява цялостната отбрана, обезпечавана от приложението или така наречен „ криптиране от точка до точка “. То прави тъй че дори и компанията, която обслужва сървърите зад приложението да не може да вижда обменяната връзка. Според въпросния закон за онлайн сигурността WhatsApp и сходни на нея услуги ще би трябвало да интегрират в системите си така наречен „ акредитирана технология “, чрез която Ofcom ще получи надзор над обменяната информация и по този начин по-лесно ще разпознава и отстранява наличие с принуждение над деца.

„ Потребителите ни по целия свят желаят сигурност – 98% от тях са отвън Англия и те не желаят да занижаваме стандартите си “, споделя за медията Уил Катхарт, изпълнителен шеф на WhatsApp. „ Наскоро да вземем за пример бяхме блокирани в Иран, само че не сме виждали такива неща да се вършат в демократична народна власт “.

За разлика от Signal и WhatsApp, други виждат забележимите позитиви в закона. Правителството и организации, занимаващи се със отбраната на правата на децата от дълго време считат, че криптирането се явява голяма спънка пред битката за онлайн употребата на деца, който се ускорява на Острова. Освен това, те упорстват, че поверителността на данните и сигурността на децата могат да бъдат съвместявани сполучливо. Според „ Националното общество за попречване на жестокостта над децата “, записаните във Англия случаи на закононарушения, свързани с обмена на изображения на принуждение над деца са се нараснали фрапантно в последните години и законът е стъпка в вярната посока.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР