Компанията за спортна екипировка Найки спечели дело заведено от фотографа

...
Компанията за спортна екипировка Найки спечели дело заведено от фотографа
Коментари Харесай

"Найки" спечели дело заведено от фотограф за снимка на Майкъл Джордан

Компанията за спортна екипировка " Найки " завоюва дело заведено от фотографа Джейкъбъс Рентмистър за потреблението на известната фотография на Майкъл Джордан " Jumpman ". Рентмистър твърди, че десетилетия наред търпи имуществени вреди, откакто " Найки " са употребявали фотографията напревена от него през 1984 година, с цел да основат логото на известната линия " Еър Джордан ".

Фотографията на Рентмистър е направена през 1984 година и е употребена в списание " Лайф " в материал за летните олимпийски игри в Лос Анджелис. Снимката му изобразява Джордан, който тогава е студент в университета в Северна Каролина. Три години по-късно Въздушния към този момент е звезда в НБА и " Найки ", който му е спонсор поръчва сходна фотография, която да послужи за лого на специфичната серия " Еър Джордан ". Снимката обаче малко се различаава от оригинала, откакто е употребен фонът на Чикаго, където по това време играеше баскетболистът.

" Двете фотоси демонстрират скок на Майкъл Джордан, въодушевен от grand jete (стъпка в балета), само че не са идентични, тъй като става въпрос за друга светлина, детайли и разлика в постановката ", сподели арбитър Пол Уотфорд в заключението си.

Той отсъди, че логото е задоволително и може да бъде употребявано отсега нататък, а също така отхвърли да отбрани с авторско право позата, фотографирана от Рентмистър.

Nike dismiss New York photographer Jacobus Rentmeester's claim that its Jordan Jumpman logo was taken from his photo. pic.twitter.com/jYe49AEL8i
— Gary Marlowe (@gmarlowe) March 21, 2015

Фотографът заведе дело през 2015 година, близо 30 години след излизането на серията " Еър Джордан ". Тя е най-популярният баскетболен модел кецове на " Найки ", а цялата серия артикули на именития гард годишно носи 3.1 милиарда $ на компанията.

Тогава Рентмистър искаше да получи дял от приходите, тъй като претендираше за систематична корист с труда му.

Джордан, който е притежател на тима " Шарлът хорнетс " в НБА и част от Залата на славата, има персонално положение от 1.65 милиарда $, съгласно последните данни на " Форбс ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР