Компанията Укрхидроенерго, която стопанисва Каховската ВЕЦ заяви, че централата е

...
Компанията Укрхидроенерго, която стопанисва Каховската ВЕЦ заяви, че централата е
Коментари Харесай

Взривена е стената на язовир Нова Каховка

Компанията " Укрхидроенерго ", която стопанисва Каховската Водноелектрическа централа съобщи, че централата е изцяло разрушена и не може да бъде възобновена . Украинската и съветската страна взаимно се упрекват в унищожаването на станцията, довело до неконтролирано приключване на вода от Каховското водохранилище и заливане на части от Херсонска област, в това число град Херсон , оповестява Руската работа на Би Би Си.

Тази заран началникът на Херсонската регионална военна администрация Александър Прокудин заяви за взривяването на язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа. В седем сутринта той сподели, че водата ще доближи сериозно равнище след пет часа.

Украинското оперативно командване " Юг " о бвини съветските войски за разрушаването на Каховската водноелектрическа централа.

" В момента се прецизират мащабът на разрушенията, скоростта и размерът на водата, евентуалните региони на наводнения. Всички служби работят ", се споделя в изказване на въоръжените сили на Украйна.

В същото време Владимир Леонтьев, началник на окупационната администрация, назначена от съветските управляващи в региона на Нова Каховка в Херсонска област, отхвърли съветската страна да е взривила водноелектрическата централа в изявление за съветски държавни медии. Малко по-късно обаче той сподели, че вследствие на " нощни удари " клапаните са били разрушени и в този момент има неконтролирано изпускане на вода надолу по течението. По-късно съветската страна заяви за унищожаването на 11 от 28-те клапана .

Украинският президент Володимир Зеленски свика изключително съвещание на Съвета за национална сигурност на Украйна във връзка с взривяването на водноелектрическата централа в Каховка.

Дария Заривна, консултант на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, сподели, че задачата на " разушаването на Каховската водноелектрическа централа от руснаците " е да се прекъсне настъплението на украинските сили. " Същевременно взривяването на Каховската водноелектрическа централа значи, че Крим ще остане без вода ", написа тя. Ръководителят на анексирания Севастопол Михаил Развожаев твърди, че вредите по водноелектрическата централа няма да обиден водоснабдяването на града.

Снимки на наводнените улици на Херсон към този момент бяха оповестени в телеграм-канала на Роман Мрочко, началник на градската администрация на Херсон.

" На Острова (район на Херсон - Би Би Си) продължава евакуацията от три сборни пункта. Хидропаркът и нефтеното пристанище към този момент са наводнени. Извозваме лежащо болните и трудноподвижните хора в лечебни заведения ", написа Мрочко. Евакуират жителите на Херсон. По обяд от гарата ще тръгне евакуационен трен, осведоми Би Би Си.

РБК написа, че горната част на водноелектрическата централа е разрушена. Според Леонтиев самият язовир не е развален .

Няма непосредствена опасност за нуклеарната сигурност на Запорожката атомната електроцентрала  поради разрушаването на водноелектрическата централа в Каховка, оповестиха от МААЕ. Те показаха, че са осведомени със известия за вреди по язовира и споделиха, че наблюдават обстановката.

Украинската компания  " Енергоатом " обаче акцентира, че унищожаването на Каховската Водноелектрическа централа в последна сметка може да има отрицателни последствия за намиращата се на окупираната територия Запорожка АЕЦ. В момента равнището на водата в резервоара Каховка бързо понижава и водата от там е нужна, с цел да може станцията да получава вода за турбинните кондензатори и системите за сигурност.

Ситуацията обаче към този момент е овладяна - в този момент охладителят на станцията е цялостен , към 8.00 ч. равнището на водата е 16,6 метра, което е задоволително за потребностите на станцията, прецизираха от компанията.

Предупреждения, за подобен вероятен случай няколко пъти се показваха, като имаше опасения, че съветските войски преднамерено ще повредят язовирната стена, с цел да спрат. През зимата няколко пъти украински източници съобщаваха за завладяването на град Нова Каховка, където са се открили съветските войски, само че.

В момента известия от фронта в Украйна удостоверяват, че такава атака към този момент е почнала от два дни. 
 Киев: Русия единствено ще си аргументи нови главоболия, в случай че взриви язовир Каховка
Киев: Русия единствено ще си аргументи нови главоболия, в случай че взриви язовир Каховка

Подобен ход би забавил напредването на украинските сили единствено с две седмици
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР