Компанията споделя само новините, за които искат да знаем Основателят

...
Компанията споделя само новините, за които искат да знаем Основателят
Коментари Харесай

Лекарите са загрижени за първия пациент на Neuralink

" Компанията споделя единствено новините, за които желаят да знаем "
Основателят на Neuralink Илон Мъск съобщи преди седмица, че първият човек с вграден мозъчен чип на Neuralink към този момент управлява курсора на мишката с мозъка си.

Оттогава Neuralink не са споделяли никакви материали в поддръжка на това изказване. Липсата на доказателства накара медицинските откриватели да нарекат новината " блъф ".

Както беше споделено в нов коментар за Nature, освен, че това надали е иновация, само че не получаваме задоволително данни, с цел да оценим сигурността на мозъчния имплант.

" Neuralink споделя единствено новините, за които желаят да знаем ", сподели Самир Шет, неврохирург, който специализира невротехнологии и импланти в Медицинския лицей Бейлър, пред Nature. " В общността има огромна угриженост за това. "

Мъск съобщи в X предишния месец, че първият човек, получил мозъчния имплант, се " възвръща добре ". Но както може да ви каже всеки, който следи Neuralink, има основателна причина да се тревожите за това, което се случва зад кулисите.

Мъск прикриваше информация за маймуните, трансформирали се в тестови субекти на компанията му. Изтеклите документи разказват в детайли по какъв начин имплантите са довели до безчет гротескни пострадвания, в това число скъсване на мозъка на маймуна и причиняване на тежък церебрален оток. В доста случаи маймуните прекарват последните дни от живота си в ненужна мъка, която съгласно специалисти е можело да бъде предотвратена.

Повтаряйки тези опасения за сигурността, Шет сподели на Nature, че откривателите към момента не са наясно с опциите на роботизирания хирург на Neuralink.

Досега, отбелязва Шет, сме виждали единствено фрагменти по какъв начин " оперира " върху манекен, което беше преди повече от година. Всъщност към момента не е доказано дали роботизираният хирург е бил употребен върху човешкия пациент.

" Човек, контролиращ курсор, не е нищо ново ", сподели Болу Аджибойе, откривател на мозъчния компютърен интерфейс в университета Case Western Reserve, пред Nature. Той отбелязва, че първият случай на човек, управлявал курсор с мозъчен имплант, е бил през 2004 година и че тестванията са посочили това при маймуни още по-рано.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР