Компанията собственик на телекома Виваком и на най-голямата медийна компания

...
Компанията собственик на телекома Виваком и на най-голямата медийна компания
Коментари Харесай

"Юнайтед груп" продава мобилните кули на "Виваком" на саудитска държавна компания

Компанията притежател на телекома " Виваком " и на най-голямата медийна компания в България " Нова броудкастинг груп " - " Юнайтед груп " (United Group) - продава 100% от пасивната инфраструктура на мобилните мрежи в България, Хърватия и Словения на саудитската компания TAWAL, която е отделение на държавната саудитска телекомуникационна компания Saudi Telecom (stc Group).

Пасивната инфраструктура, която се състои от над 4800 телекомуникационни кули, се придобива за 1.22 милиарда евро без заеми и парични средства. Цената ще бъде напълно платена и съставлява 20.1 пъти EBITDAal. Не се прецизира съответно за мобилните кули на " Виваков " каква е цената на придобиването им.

 Собственикът на БТК разгласи публично, че купува Собственикът на БТК разгласи публично, че купува " Нова телевизия " от Домусчиеви

" Продажбата на пасивна инфраструктура на мобилни мрежи е настояща наклонност в бранша в Европа и по света. Приходите от продажбата ще разрешат на " Юнайтед груп " доста да понижи задлъжнялостта си и ще обезпечи средства за предстоящ напредък ", се показва в прессъобщението на компанията.

Според " Юнайтед груп " договорката ще ѝ помогне да продължи да влага в мобилната си мрежа, в това число да осъществя проектите си за създаване на близо 2000 нови базови станции през идващите 20 години.

През март в " основният изпълнителен шеф на компанията Виктория Боклаг разяснява, че с изключение на редуцирането на дълга посредством напредък по модела на огромните телекоми в Европа, са почнали и развой на обособяване и монетизация на телекомуникационните си кули. " Ние сме измежду дребното европейски телекоми, които към момента имат съвсем 100% от своите мобилна и закрепена мрежи ", означи тя.

По думите ѝ посредством продажбата на кулите " Юнайтед груп " възнамерява да понижи дълга си и да ограничи до най-малко всички краткосрочни и средносрочни опасности от рефинансиране. " Собствеността върху дейното съоръжение, както и дизайнът и качеството на обслужването ще останат наша благосъстоятелност и напълно под наш надзор ", уточни още Боклаг.

Сделката е първата инвестиция на TAWAL в европейския телекомуникационен бранш. TAWAL е най-големият снабдител на интегрирана осведомителна и телекомуникационна инфраструктура в Близкия изток и Северна Африка и има над 16 000 мобилни кули.

По мотив сделката за продажбата на мобилните кули Боклаг разяснява, че " Юнайтед груп " е намерила " мощен сътрудник в лицето на TAWAL и ще търсим още благоприятни условия да работим с тях, до момента в който те уголемяват наличието си в Европа ".

Финансов съветник на " Юнайтед груп " по договорката е " Голдман Сакс " (Goldman Sachs). " Юнайтед груп " следва да разгласява годишните си финансови резултати в понеделник. Условията на договорката включват дълготрайни рамкови съглашения за услуги и съглашение за продължение на потреблението на телекомуникационните кули след привършване на договорката. Финализирането на договорката предстои на общоприети процедури и се чака да се случи през втората половина на 2023 година.

Мажоритарен притежател на " Юнайтед груп " е интернационалната капиталова компания BC Partners.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР