Компанията показа Ryzen 3000 с два кристала и осем ядра

...
Компанията показа Ryzen 3000 с два кристала и осем ядра
Коментари Харесай

AMD върви уверено към 7-нм процесори

Компанията сподели Ryzen 3000 с два кристала и осем ядра Zen 2

Д-р Лиса Су демонстрира новия процесор Ryzen 3000 с два кристала (снимка: AMD / Twitter)

За първи път на CES 2019 разработчикът на процесори AMD сподели пред необятна аудитория трето потомство чип  Ryzen с микроархитектура Zen 2, създаден по 7-нанометрова технология. Демонстрацията в Лас Вегас акцентира готовността на компанията още тази година да пусне новия си процесор на пазара.

Главният изпълнителен шеф на AMD доктор Лиса Су не разкри подробни механически характерности на Ryzen 3000, само че даде обещание публично показване на новия процесор за настолни компютри към средата на годината.

Анонсът в Лас Вегас удостоверява предварителните информации за Ryzen 3000. На този стадий AMD няма да усилва броя на ядрата в десктоп процесора и те ще останат 8. Бъдещите CPU на компанията ще се състоят от няколко разнообразни кристала, или така наречен чиплети – показаният от доктор Лиса Су процесор съдържаше два кристала.

Единият от кристалите е 7-нм чиплет с осем процесорни ядра Zen 2, който се създава от тайванската компания TSMC. Вторият чиплет, създаден от GlobalFoundries по 14-нм технология, съдържаконтролер на паметта, контролер на шина PCI Express и други схеми.
още по тематиката
Пред публицисти шефът на AMD не отхвърли също опцията бъдещите десктоп процесори на компанията да имат повече от един чиплет с изчислителни ядра.

AMD увери аудиторията, че Ryzen от трето потомство ще бъде първият 7-нанометров процесор за всеобщия консуматор и първият на пазара с шина PCI Express 4.0. За поддръжката на тази шина обаче ще са нужни нови дънни платки. За съгласуемост със старите дъна, шината ще работи в режим 3.0.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР