Компанията отчете категорично подобрение на всички временни показатели за 2017

...
Компанията отчете категорично подобрение на всички временни показатели за 2017
Коментари Харесай

Vienna Insurance Group жъне успехи от своята стратегия за ЦИЕ

Компанията регистрира изрично усъвършенстване на всички краткотрайни индикатори за 2017 година

Изключително положителна междинна равносметка за Vienna Insurance Group (VIG) направи негералният шеф на компанията проф. Елизабет Щадлер при представянето на краткотрайните индикатори за финансовата 2017 година " Нашият триумф за 2017 година е задоволителен резултат от поредно следвана бизнес тактика. След 1989 година ние бяхме една от първите австрийски компании, които направиха стъпка на изток и използваха капацитета в Централна и Източна Европа. Сега, когато на всички места се приказва за огромните благоприятни условия, отворени с помощта на положителната обстановка на стопанските системи в ЦИЕ, ние към този момент берем плодовете от нашата дълготрайно планувана тактика ", акцентира Елизабет Щадлер и заяви, че въз основа на положителните резултати управителният съвет е предложил на органите увеличение на дивидентите за финансовата 2017 година с 12,5% от 80 на 90 цента на акция.

Динамично повишаване на наградите

Изчислените награди на концерна доближиха 9386 милиона евро, което съставлява нарастване от 3,7 % спрямо интервала на миналата година. Без еднократните награди в областта на животозастраховането VIG бележи още по-категорично повишаване на наградите в размер на 6,2 %. Всички браншове, като се изключи еднократните награди в животозастраховането, означават напредък. Особено мощно набъбнаха общите награди в Словакия (+10,6 процента), в Унгария (+10 процента), в България (+9,8 процента), в Полша(+8,2 процента) и в Чешката република (+4,9 процента). От останалите страни в Централна и Източна Европа динамичен напредък на наградите за 2017 година означиха на първо място страните Босна и Херцеговина (+23,2 процента) и Сърбия (+12,4 процента). Общо за 2017 година 55,1 % от наградите на концерна бяха осъществени в ЦИЕ.

Най-големият дял от размера на наградите заема имущественото обезпечаване (28,1 процента), последвано от животозастраховането против настояща награда (27,4 процента), автомобилното обезпечаване " Гражданска отговорност " (14,9 процента), животозастраховането против еднократна награда (12 процента), автомобилното обезпечаване " каско " (11,7 процента) и здравното обезпечаване (5,9 процента). Здравното обезпечаване спада към сферите на активност, в които VIG вижда огромен капацитет за напредък в района на Централна и Източна Европа. Премиите в този бранш се усилиха през 2017 година с 9,3 % и доближиха 564 милиона евро. В ЦИЕ в областта на здравното обезпечаване бяха събрани с внушителните 43 % повече награди.

Печалбата (преди облагане с данъци) се усили доста

През 2017 година облагата на концерна преди облагане с налози се повиши на 442,5 милиона евро (2016: 406,7 милиона евро). Увеличаването на облагата с 8,8 % се дължи на първо място на положителното развиване на комбинирания коефициент (combined ratio), както и на позитивното развиване на техническите резултати в животозастраховането в Чешката република и в Словакия. Особено мощно повишаване на облагата беше маркирано в Полша, което, наред с другото, е резултат от сполучливата стабилизация на бизнес бранша автомобилно обезпечаване. Общо сдруженията в района на Централна и Източна Европа към този момент способстват към облагата (преди облагане с данъци) с към 57 %.

Комбинираният коефициент (combined ratio) беше изрично усъвършенстван

През 2017 година комбинираният коефициент на VIG (след презастраховане, без да се вземат поради приходите от инвестиции) изрично се усъвършенства на 96,7 % (2016: 97,3 процента). С това VIG съумя още веднъж да резервира комбинирания коефициент под 100-процентовата граница, без значение от многочислените застрахователни събития в резултат на бурите и урагана Херварт. Значителен принос тук имат Австрия и Полша със своите по-добри механически облаги.

Финансовият резултат означи лек спад

За 2017 година финансовият резултат (включително резултатът от предприятията, оценени като капитал) беше 924,3 милиона евро. Въпреки включването на сдруженията с нестопанска цел като изцяло консолидирани предприятия, за цялата 2017 година той беше с 3,6 % под цената за миналата година.

Капиталовите вложения бяха увеличени

Общите финансови вложения (включително ликвидните средства) на Vienna Insurance Group към 31 декември 2017 година се повишиха на 37,4 милиарда евро. В съпоставяне с миналата година това значи повишаване с 1,2 милиарда евро, респективно с 3,3 %.

Предложените дивиденти бяха увеличени

През 2017 година резултатът на акция, а точно 2,23 евро беше малко над равнището за миналата година (2016: 2,16 евро). Въз основа на положителните резултати за финансовата 2017 година управителният съвет ще предложи на органите увеличение на дивидентите по отношение на миналата година от 80 на 90 цента на акция. Това подхожда на повишение с 12,5 % и коефициент на погашение 38,7 % (2016: 35,6 процента). Следваната от Vienna Insurance Group от 2005 година насам политика във връзка с дивидентите остава непроменена с минимално систематизиране от 30 % на чистата облага на концерна по малцинства.
Съдържащите се в актуалното изказване данни за финансовата 2017 година се базират на настоящите все още и непроверени стойности. Окончателните данни за финансовата 2017 година ще бъдат оповестени дружно с годишния доклад на концерна на 18-ти април 2018 година

Прогноза до 2020 година

За интервала от 2017 до 2020 година интернационалният валутен фонд (IWF) предвижда за района на Централна и Източна Европа приблизително годишно нарастване на Брутният вътрешен продукт в размер на 3 %, а за района на Европейски Съюз 15 – в размер на 1,7 %. Въз основа на тези конюнктурни данни Vienna Insurance Group възнамерява да влага във опциите на това развиване и в своето позитивно влияние върху застрахователното държание на популацията. С използването на устойчива и насочена към приходите политика на напредък VIG има намерение до 2020 година последователно да усили размера на наградите до над 10 милиарда евро. Печалбата (преди облагането с данъци) би трябвало да доближи до 2020 година над 500 милиона евро. За комбинирания коефициент (combined ratio) задачата е до 2020 година той да доближи към 95 %. Дивидентите ще последват амплитудите на облагата. Въз основа на позитивното бизнес развиване и подхванатите ограничения в границите на " Agenda 2020 " задачата, която трябваше да бъде реализирана през 2019 година, към този момент се измести за 2018 година За да бъдем съответни, за 2018 година VIG чака размер на наградите в размер на 9,5 милиарда евро и облага преди облагане с налози от порядъка на 450 до 470 милиона евро.

Стратегическа работна стратегия " Agenda 2020 "

През 2017 година " Agenda 2020 " беше стартирана за да усъвършенства бизнес модела на VIG и в същото време да създаде нови търговски благоприятни условия. " Зад нея стоят огромни задания, които не могат да се решат за един ден. Затова толкоз повече ни радва фактът, че към този момент успяхме да реализираме първите триумфи ", декларира проф. Елизабет Щадлер и привежда следните образци: в ограниченията за усъвършенстване на резултатите в автомобилното обезпечаване VIG се концентрира преди всичко върху намаляването на високите разноски за вредите в чужбина.
Специално образуваният екип за вредите в чужбина на VIG съумя да разпознава капацитет за икономии при вреди на коли отвън страната в размер на към 10 милиона евро на година. Проектът за оптимизация на вредите беше прибавен през 2017 година в концерновите сдружения в Полша и Литва както в областта на автомобилното обезпечаване, по този начин и в застраховането на домашното имущество. Първите резултати демонстрират капацитет за икономии във връзка с разноските за компенсации в междинния едноцифрен процентен диапазон.
Същевременно с това се подкрепят напъните за понижаване на неоправданите компенсации.
" Тези ограничения ни дават опция да продължим да понижаваме нашия смесен коефициент в посока към 95 % ", акцентира проф. Елизабет Щадлер.

Инициативи за напредък

Към бизнес сферите, в които VIG желае да пораства за подсигуряване на своя потенциал за в бъдеще, спадат, наред с другото, здравното и банковото обезпечаване. В 38 от към 50 сдружения на концерна към този момент се оферират здравни застраховки. В петте набелязани страни (България, Полша, Румъния, Турция и Унгария), в които здравното обезпечаване би трябвало да се структурира по характерен метод, през 2017 година наградите в този бранш се усилиха с към 11 милиона евро, респективно с към 32 %. За форсиране на банковите продажби през 2017 година бяха взети решения за обединение на локални застрахователи, които оферират всички застрахователни артикули, с банковите застрахователи на VIG и понастоящем те се реализират. " С нашия дистрибутор Erste Group през 2017 година започнахме да понижаваме продуктовата интензивност и да предлагаме ясно и просто структурирани здравни и имуществени застраховки за банковите клиенти. Друга значима цел е по-добро консолидиране на нашите артикули в онлайн търговията на банката ", отбелязва проф. Елизабет Щадлер.

Ясна цел в областта на дигитализацията и нова самодейност " VIG Xelerate "

През 2017 година VIG създаде цифрова цел за групата. Дружествата на концерна имат свободата и самостоятелността да започват планове за цифровизация и да трансфорат концепциите в действителност. Холдингът играе освен това ролята на координатор за концерновите сдружения. Акцентите и ограниченията могат да бъдат разнообразни за другите сдружения. " Ние виждаме два стадия в дигитализацията. Първият стадий, в който се намираме сега, се занимава с дигитализацията на днешния бизнес модел. За тази цел ние усъвършенстваме нашите предложения и услуги с интелигентно използване на технологии във всички допирни точки с клиентите. Във втория стадий става дума за потреблението на нови бизнес модели, включващи и нетипични за застрахователната сфера предложения и услуги, като например асистанс. В тази сфера доста сполучливо влагаме своите старания към този момент няколко години. Само през 2017 година от нашите сдружения бяха оказани над 200 000 асистанс услуги. През 2017 година от България беше стихотворец асистанс за Македония, а в Румъния беше учредено лично асистанс сдружение, което понастоящем започва своята активност ", отбелязва проф. Елизабет Щадлер.
В рамките на " Genesis ", най-големият план за цифровизация в границите на групата, полското концерново сдружение Compensa тества през 2017 година използването на роботизирани технологии и изкуствен интелект за автоматизация на работните процеси и от началото на 2018 година насам автоматизира четири рутинни действия. В момента се тестват преимуществата, които дава телематиката в областта на автомобилното обезпечаване, и на ботовете за автоматизиран отговор на запитванията на клиентите. Посредством надлежно приложение организациите и крайните клиенти в този момент могат да подписват автомобилни застраховки по най-простия метод и в Полша. В Австрия Wiener Städtische със " Smart & Easy " и Donau Versicherung с " Klara " започват нови цифрови консултантски стратегии, които към този момент са съгласувани с Директивата за застрахователното ходатайство IDD. От 1 април нататък програмата " Klara " на Donau Versicherung ще се ползва в областта на консултантските услуги на територията на Австрия, а за в бъдеще ще бъде призната също и от сдруженията Compensa в балтийския район.
Като най-нова активност в границите на цифровата промяна VIG Holding започва самодейността " VIG Xelerate ". От групата могат да се внасят планове за цифрова промяна, които ще бъдат оценени съгласно значимостта на изгодите за внасящото сдружение и цялата група, и след това ще бъдат подкрепени финансово от VIG.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР