Компанията OceanGate, която организира злополучното туристическо спускане до останките на

...
Компанията OceanGate, която организира злополучното туристическо спускане до останките на
Коментари Харесай

Изчезналият Титан: Съдебен спор разкрива смущаващи данни за рисковете за пътниците

Компанията OceanGate, която провежда злощастното туристическо втурване до останките на " Титаник ", е получавала предизвестия за вероятни пагубни проблеми с първообраз на подводния си уред " Титан ".

Това излиза наяве от документи, които са част от правосъден спор сред някогашния управител по морските интервенции на OceanGate Дейвид Локридж и притежателите на компанията.

Според Associated Press, през 2018 година Локридж написа инженерен отчет, в който предизвестява за нуждата от спомагателни тествания на прототипната мини-подводница на OceanGate.

Той категорично показва, че пасажерите може да бъдат изложени на заплаха, когато тя доближи " рискови дълбочини " в океана.

OceanGate завежда дело против него, като го упреква за нарушение на съглашение за конфиденциалност. Дейвид Локридж, на собствен ред, взема решение да съди компанията за непозволено уволняване, като твърди, че е отхвърлен от работа, тъй като поставял въпроси за сигурността и тестванията.

Няколко месеца след началото на делото, двете страни подписват съглашение - изискванията му не са обществено притежание.

От OceanGate настояват, че проблематичният първообраз е сменен от батискаф с по-различен корпус, който е приключен чак през 2020-2021 година

До момента избавителните екипи не са съумели да открият изчезналата подводница и не е ясно каква е повода за загубата на контакт с нея.

Поведението на основния изпълнителен шеф Стоктън Ръш (който също е на борда на изчезналата подводница) обаче подсказва за нетърпението му да вкара в приложимост апарата макар рецензиите на самостоятелни специалисти.

Основните рецензии на Дейвид Локридж през 2018 година са ориентирани против технологията, която компанията е избрала за тестване издръжливостта на корпуса на " Титан ".

Обвивката му от карбонови влакна е с дебелина от 12,7 см. Вместо да я обследват с изцяло сканиране на корпуса, OceanGate са ползвали техника за акустичен мониторинг, като проучват звуците, които корпусът издава при слагането му под високо налягане.

" Това беше проблематично, тъй като този вид акустичен разбор може да покаже единствено по кое време даден съставен елемент може да аварира - постоянно става дума за милисекунди преди имплозия - и няма да засече недостатъци, които са съществували преди слагането на корпуса под налягане ", се споделя в жалбата на някогашния управител.

Батискафът е планиран да доближава до дълбочина до 4000 м под морското ниво, с цел да може да прави огледи към останките на " Титаник ".

Според Локридж обаче илюминаторът за пасажерите за проблематичния първообраз е сертифициран единствено за дълбочини до 1300 метра, а OceanGate отказвали да платят на производителя за направа на илюминатор със сертификация за 4000 м.

Той твърди, че решението на компанията " слага пасажерите пред евентуална изключителна заплаха в пробен подводен уред ".

От OceanGate оспорват неговите изводи, като показват, че Дейвид Локридж " не е инженер и не е нает или молен да извършва инженерни услуги по " Титан ".

Той е отхвърлен, откакто отказал да одобри уверенията от основния инженер на сдружението, че акустичният мониторинг и тестовият протокол са по-подходящи за засичане на неизправности, които сканирането на корпуса не би уловило.

През 2022 година шефът Стоктън Ръш също пази този вид разбор на сигурността. На конференция в Сиатъл той споделя, че е решил да поръча нов вид корпус от аерокосмически производител поради мощния звук, който по-ранният първообраз е издавал при изпитателно слагане под налягане до 4000 м.

OceanGate са получили и още едно предизвестие през 2018 година, написа AP - този път от организацията " Общество за морски технологии ". Членовете му пишат сериозно писмо до Ръш с апел да даде подводницата си за проби от самостоятелен оценител, преди да изпраща туристи на борда ѝ до дъното на Атлантическия океан.

Тогава шефът на OceanGate отхвърля да го направи. Година по-късно, през 2019 той се оплаква, че регулациите в промишлеността на комерсиалните подводни апарати са толкоз прецизни, че стопират нововъведенията в бранша.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР