Компанията Нексо (Nexo), чиито офиси се обискират при днешната съвместна

...
Компанията Нексо (Nexo), чиито офиси се обискират при днешната съвместна
Коментари Харесай

Бивш депутат и министерски син в компанията за криптовалути,...

Компанията " Нексо " (Nexo), чиито офиси се обискират при днешната взаимна акция на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, е  обвързвана с някогашния народен представител от " Реформаторския блок " Антони Тренчев, съдружника му Коста Кънчев и сина на някогашната обществена министърка Лидия Шулева - Георги Шулев. По неофициални данни на бТВ са забъркани още Калин Методиев и Сокол Янков, написа mediapool.bg.



Антони Тренчев евентуално към този момент не е в България

Към момента няма изясненост дали има арестувани по случая. Това ще се реши откакто бъдат събрани доказателства, сподели представителят на основния прокурор Сийка Милева. Тя посочи, че не всички притежатели на компанията се намират в България.

Антони Тренчев и съдружникът му Коста Кънчев са избягали в Дубай още през есента на предходната година, твърди Българска национална телевизия. Това е станало след обвинявания в машинация в изключително огромни размери, предявени против Nexo от прокурорите на осем американски щата.

В момента текат обиски и претърсвания на 15 адреса в София. Акцията е част от интернационална интервенция против огромна скица за финансови закононарушения, пране на пари и нарушавания на интернационалните наказания против Русия.

" Можем да поясним, че за последните 5 години като оборот през платформата са минали над 94 милиарда $. Установено е също и са събрани доказателства, че клиент на платформата е лице, за което е публично оповестено, че финансира терористични актове ", разкри Милева.

Оперативната активност на компанията е била реализирана от българската столица, а инвеститори са били приканвани да влагат в биткойни и други типове криптовалути, с обещания за висока рентабилност.

Лихвите, които вложителите щели да получават, неведнъж надвишавали тези на типичен банкови институции и разнообразни брокерски къщи.

 Има данни, че притежателите на компанията, които са българи, са присвоили част от активите, възлизащи на няколко милиарда $.

Проверката за активността на криптокомпанията у нас е почнала преди няколко месеца, откакто непознати служби са засекли съмнителни транзакции, за които имало данни, че целят заобикаляне на наложените от Европейския съюз, Англия и Съединени американски щати, наказания по отношение на съветски банки, както и на компании и жители от Русия, показва Българска национална телевизия.

Българската крипто банка " Нексо " е измежду най-големите в световната промишленост и ръководи активи за 10 милиарда $. Тя работи в нерегулирания свят на криптовалутите, който разрешава банкова активност без регулация. Бизнес моделът ѝ не е доста явен, а финансовите ѝ доклади не са обществени.

В началото на декември от " Нексо " оповестиха, че стартират да се изтеглят от американския пазар поради проблеми с регулаторите. Това стана откакто към стотина клиенти на компанията заведоха колективен иск за претърпени вреди за 5 милиона $ в Калифорния. Междувременно два от главните съперници на " Нексо " на световния пазар желаеха отбрана от банкрут.

Към момента няма публично известие от " Нексо " по случая. Служители на компанията обаче разясниха пред " Марица ", че цялата акция е по сигнали на съперници и следствието ще потвърди, че няма никакви нарушавания. " Просто желаят да ни извадят от играта, а в България това е елементарно да се получи ", настояват хора от " Нексо ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР