Компанията Мета е направила специален одит, но не е установила

...
Компанията Мета е направила специален одит, но не е установила
Коментари Харесай

Мета не вижда проблем с модерацията на Фейсбук от Телъс в България

Компанията " Мета " е направила специфичен одит, само че не е открила несъответствия или нарушавания при модерацията на Facebook в България от нейния подизпълнител " Телъс ". Това стана ясно от отговори на Яков Туровски, шеф " Обществени политики " в " Мета " за Централна и Източна Европа, които бяха изчетени по време на съвещание на парламентарната комисия за е-управление.
В четвъртък тя се опита да организира чуване на " Мета " и " Телъс " поради рецензиите за голям брой проблеми при модерацията на Facebook в България, само че то бе на практика провалено поради несъдействие от страна на депутатите от ГЕРБ. Специално за чуването от Канада бяха пристигнали двама високопоставени чиновници на " Телъс ". Тъй като съвещанието на комисията се организира в отмора по време на постоянното парламентарно съвещание, ГЕРБ изиска да не се нарушава правилникът и съвещанието на комисията да се приключи. Това бе и направено от ръководителя Калина Константинова от " Продължаваме промяната ", само че тя предложи " Телъс " да останат да дават отговор на въпроси на депутатите и жителите в границите на кръгла маса. И това предложение бе бойкотирано от депутати от другите парламентарни групи, като най-после от " Телъс " споделиха, че в околните дни ще отговорят единствено на писмени въпроси.

В последните месеци имаше разногласия към българската модерация на Facebook поради масираното заглушаването на деятели, публицисти и общественици, които са сериозни към съветската експанзия в Украйна, до момента в който в това време се укрепва проруската агитация. Миналата година, седмици откакто Русия нахлу в Украйна, беше изпратена и петиция до Европейския парламент против пристрастното модериране на наличието в българския сегмент на Facebook.

Бившият министър по въпросите на електронното ръководство Божидар Божанов влезе в преписка с Facebook (Мета) за метода, по който се модерира наличието в България, само че полученият отговор беше извънредно незадоволителен.

Преди седмица пък проверяващият уебсайт Bird.bg разкри, че конфиденциален план на " Мета " под названието " Dolphin " се извършва от българското отделение на " Телъс интернешънъл " (Telus International), посредством който се модерира наличието на обществената мрежа Facebook в България.

В рамките на късото си ревю пред комисията Яков Туровски от " Мета " повтори, че модерацията на Facebook в целия свят се прави посредством композиция от изкуствен интелект, модератори и по сигнали на консуматори. Модераторите са към 15 000 души, като те приказват над 70 езика. " Мета " ежеседмично прави одити за това по какъв начин се прави модерацията. В случая с " Телъс " са открити високи равнища на акуратност и сходство, като не са открити несъответствия или проблеми.

От " Телъс " обявиха, че няма да дават отговор на въпроси, свързани със спецификата на процеса на обзор на наличието на клиента си " Мета ", като то се реализира напълно по разпоредбите на " Мета ".

Представителите на " Телъс Интернешънъл " от Канада споделиха още, че са пристигнали в България да поддържат екипа си у нас против погрешните обвинявания, че посредством модерацията съзнателно се поддържа режимът на Путин и се подтиква проруската агитация. Екипът се усеща изтощен, застрашен и тормозът против него би трябвало да спре, споделиха от компанията. " Телъс " няма и в никакъв случай не е имала никакви връзки с съветското държавно управление ", заявиха още представителите на сдружението.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР