Компанията, която изглеждаше като най-големия злодей за Вашингтон преди по-малко

...
Компанията, която изглеждаше като най-големия злодей за Вашингтон преди по-малко
Коментари Харесай

Защо Байдън не можа да устои на TikTok?

К омпанията, която изглеждаше като най-големия изверг за Вашингтон преди по-малко от година, в този момент е хазаин на публични постове за акцията на президента на Съединените щати – доказателство за упоритостта на TikTok да стане част от играта на въздействие във Вашингтон.  

Президентът Джо Байдън към този момент натрупа повече от 6 милиона гледания за видеоклип на тематика Super Bowl, оповестен като част от акцията му в TikTok, което го прави първият огромен претендент за президент на Демократическата партия, който се възползва от преимуществата на обществената мрежа.  

Неотдавна политически съображения и опасения за сигурността биха създали такова обществено приемане на TikTok немислимо за народен политик. Миналия март TikTok изглеждаше доста “по-отровен ”, в сравнение с прелъстителен, защото и демократи, и републиканци се опълчиха на неговия основен изпълнителен шеф в дълготрайно чуване в Камарата на представителите. Оттогава обаче приложението е нараснало разноските си за лобиране и е основало връзки с авторитетни хора. 

Чък Роча е стратег от Демократическата партия, работил като старши консултант в президентската акция на Бърни Сандърс. Той интегрира TikTok в акциите на Демократическата партия. 

„ Абсолютно значимо е демократите да бъдат в тази платформа “ , счита Джим Месина, някогашен управител на акцията на Обама, като похвали обсега на TikTok сред младите гласоподаватели по-специално.

Човек, непосредствен до Месина, споделя, че не е коментирал акцията на Байдън по отношение на потреблението на TikTok. Роча също споделя, че не е обсъждал присъединението на Байдън към TikTok. От години TikTok е част от дълготрайна тактика за усилване на лобирането и предотвратяване от държавни офанзиви в западния свят. 

След като неговият основен изпълнителен шеф влезе в шумна борба на Капитолийския рид предходната година – като някои членове намерено приканиха приложението да бъде неразрешено – TikTok и ByteDance, основаната в Пекин компания майка, съвсем удвоиха разноските си за лобиране през 2023 година, наливайки общо 4,4 милиона $ повече в капитала спрямо миналата година. 

David Plouffe, who managed Obama’s 2008 presidential campaign, and Jim Messina, who helmed the then-president’s re-election bid in 2012, have been retained by TikTok
— Nicki Kenyon (@IreneKenyon4)
Компанията е наела мощни лобисти, в това число някогашния сенатор Трент Лот и Джон Брьо, както и Джо Кроули и Барт Гордън, показва Politico. И въпреки че дребната войска от лобисти на TikTok във Вашингтон по този начин и не съумя да убеди Конгреса, че връзките на TikTok с Китай са доброкачествени, наблюдаващите настояват, че тя е съумяла да охлади пристрастеностите. 

" Успяха да изчакат, до момента в който целите се трансформират " , споделя Линдзи Горман, някогашен старши консултант по технологиите и националната сигурност в Белия дом на Байдън. 

" Сега ние безмълвно одобряваме, че това е естествена платформа, в която би трябвало да публикуваме политически изявления, тъкмо както във Фейсбук, X, YouTube или всяка друга елементарна платформа в Съединените щати - а това не е по този начин " , споделя Горман, която в този момент е старши помощник по нововъзникващите технологии в Германския фонд " Маршал ". 

Като част от напъните за привличане на авторитетните персони в приложението, компанията особено се насочи към персони в TikTok, които имаха връзки с администрацията на Байдън. Миналата година Белият дом даже беше хазаин на първото по рода си коледно празненство за авторитетни персони, в което участваха звезди от TikTok. 

В свое изказване представител на TikTok показва, че " не е изненадващо, че претендентите и от двете партии от ден на ден употребяват платформата, с цел да се свързват с гласоподавателите и гласоподавателите " , като добави, че междинната възраст на потребителите в Съединени американски щати е над 30 години. 

Със 170 милиона дейни месечни консуматори в Съединени американски щати - мощно ориентирани към по-младите демографски групи, от които демократите обезверено се нуждаят на изборите през 2024 година - на TikTok е мъчно да се устои като инструмент за политически известия. Както републиканците, по този начин и демократите работят с инфлуенсъри от TikTok, с цел да прокарват посланията на акциите си. Демократическият PAC Priorities USA даже им заплаща, с цел да споделят истории за триумфите на Байдън и да предизвикват гласуването. 

TikTok към момента е неразрешен на устройства, благосъстоятелност на държавното управление, заради опасения за националната сигурност, свързани с пекинските връзки на ByteDance. От пресцентъра на Байдън настояват, че служителите употребяват обособени, недържавни телефони, с цел да подсигуряват сигурността. 

National Security Council’s John Kirby says the US "...have not changed our national security concerns about the app [Tiktok], ” despite President Biden appearing on TikToks
— Insider News (@InsiderNewsKe)
Запитани какво е подтикнало акцията на Байдън да се причисли към приложението, от пресцентъра показват, че са обмисляли да се причислят в платформата от месеци.  

Новите постове на Байдън в профила му - един в неделя и още два в понеделник - са част от напъните да " постигане до гласоподавателите в една разрастваща се, фрагментирана и все по-персонализирана медийна среда ". Това показва заместник-ръководителят на акцията Роб Флахърти. 

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби споделя, че формалните възгледи на администрацията по отношение на TikTok не са се трансформирали, макар акцията на Байдън. Миналата година Белият дом даде на федералните организации 30 дни да изтрият приложението от всички държавни устройства. И множеството страни са забранили потреблението на TikTok на държавни устройства. 

„ Приложението не е утвърдено за потребление на държавни устройства и това остава по този начин и до през днешния ден “ , споделя Кърби по време на брифинг в Белия дом в понеделник.  

Смята се, че приложението към момента е под надзор от Комитета за задгранични вложения на администрацията в Съединените щати. Усилието на администрацията на Тръмп да забрани TikTok посредством изпълнителна заповед беше блокирано от федерален арбитър през 2020 година, напомня Politico.  

Като част от прегледа на националната сигурност, TikTok сътвори обособен индивид, прочут като U.S. Data Security през май 2022 година, който реалокира потребителските данни на Съединени американски щати към локални облачни сървъри на Oracle. 

Говорител на Министерството на финансите не разяснява прегледа на TikTok, само че споделя, че Комитетът по задгранични вложения в Съединените щати CFIUS е „ значима част от задачата на Министерството на финансите за национална сигурност и ще продължи да употребява всички налични органи за отбрана на националната сигурност “. 

Why Biden couldn’t resist TikTok - POLITICO
— Dave Schroeder
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР