Компанията Фейсбук закри от своята социална мрежа и от Инстаграм

...
Компанията Фейсбук закри от своята социална мрежа и от Инстаграм
Коментари Харесай

Фейсбук закри 512 страници с руска пропаганда

Компанията Facebook закри от своята обществена мрежа и от Инстаграм 512 страници и сметки, свързани с Русия и употребявани за пропагандни цели, съобщи ръководителят на отдела за кибер сигурност Натаниъл Глейхер, представен от Интерфакс.

Две осведомителни интервенции са ръководени от Русия: едната от тях е провеждана в редица страни, а другата - особено в Украйна. Не са открити някакви връзки сред тези интервенции, само че в тях е употребена сходна тактичност – основаване на мрежа от сметки, тъй че да се скрият техният генезис и задачите им, уточни Глейхер.

Първата интервенция визира Балтийските страни, Централна Азия, Кавказ, Централна и Източна Европа - посредством 364 страници и сметки, които към този момент са затворени. Тематиката им е била отдадена на рецензии против НАТО, митинги и проблеми с корупцията. Според оценките на компанията, за изявленията в тези страници са изхарчени 135 000 $ – в евро, рубли и американска валута. Съобщенията са за интервала октомври 2013 – януари 2019 година

В хода на втората интервенция, засягаща Украйна, посредством фалшив страници са популяризирани вести, свързани с НАТО, с митингите и опазването на здравето. Впоследствие Facebook е закрил 26 страници, 77 акаунта и 4 групи в обществената мрежа, както и 41 акаунта в Инстаграм. За изявленията от януари до декември 2018 година са платени 25 000 $.

Нашите старания в областта на сигурността не престават, с цел да бъдем на крачка пред съперника и с цел да разкриваме сходни злоупотреби, изключително по отношение на значими политически събития и избори в Европа през тази година, акцентира Глейхер.

През ноември 2018 година, по време на междинните избори в Съединени американски щати, бяха блокирани 35 акаунта във Facebook и 85 профила в Инстаграм, за които се допуска, че са употребявани за „ координирано неприлично държание “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР