Компанията Envision Racing си партнира с художника Лиъм Хопкинс, за

...
Компанията Envision Racing си партнира с художника Лиъм Хопкинс, за
Коментари Харесай

Представен е състезателен болид, създаден от електронни отпадъци – дънни платки, смартфони, лаптопи и таблети

Компанията Envision Racing си партнира с художника Лиъм Хопкинс, с цел да сътвори необикновен спортен автомобил от Формула Е в цялостен мащаб. Каросерията на автомобила е направена от развалена електроника, чиято орис е била да се окаже на сметището. Целта на плана е да се илюстрира казусът с електронните боклуци, който се подценява от обществото, само че със всеки минал ден става все по-сериозен.

Създаването на пълномащабния модел лишава 12 месеца. Неизправните смарт телефони, преносими компютри, таблети, дънни платки, електронни цигари и декодери били събрани под формата на дарения и от магазини и сервизи. Вътрешността на спортния автомобил е от един от болидите на Envision Racing Formula E Team. Моделът е с дистанционно управление и е изцяло кадърен да прави обиколки на пистата.

За оформянето на главната част на каросерията са употребявани дънни платки и външни капаци от преносими компютри като MacBook. Ценните преди този момент iPhone-и са подредени, с цел да оформят предното крило. Захранващите кабели висят от задното крило, направено от таблети. Тук-там са разпръснати конзоли за игри и даже остаряла тенис ракета се появява на показ.

„ За страдание през днешния ден избираме да изхвърляме и заменяме електрониката, вместо да я ремонтираме и рециклираме, което води до световна рецесия с електронните боклуци. Чрез дизайн и творчество желаеме да покажем казуса с електронните боклуци и капацитета му да форсира основаването на кръгова стопанска система. “

казва Хопкинс в изказване за медиите

Художникът показа за първи път своето произведение – електрическия автомобил Recover-E в действителен размер на 29 юли на Hankook London E-Prix, последното съревнование от сезон 9 на международния шампионат ABB Formula E.

По данни на Световния стопански конгрес, единствено дребна част от почти 50 милиона тона електроника, изхвърляна всяка година се рециклира. Според последния отчет на Global E-Waste Monitor до 2030 година тази цифра може да нарасне до 74,7 милиона тона. Както виждаме, казусът не понижава, а набира скорост, а креативният метод, който обезпечено притегля вниманието не е най-лошият метод да се направи забележка.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР