Компанията е в България от 1993 г. и произвежда облекла

...
Компанията е в България от 1993 г. и произвежда облекла
Коментари Харесай

Фабриката на Ролман: Между растящите заплати и риска от затваряне

Компанията е в България от 1993 година и създава дрехи за мъже с марката Rollmann

© Надежда Чипева Още по тематиката
Награди за социалноотговорни предприятия на годинта

За втори пък " Пирин-Текс " получи оценката в шивашкия отрасъл.
29 ное 2011
" Пирин текс " пред затваряне поради стачка
19 юли 2007 Сега чистите заплати за служащите са в границите сред 540 до 800 - 900 лева и синдикатите желаят повдигане.

Работещите в " Пирин текс продакшън " - гр. Гоце Делчев, най-голямото шивашко дружество в Югозападна България, обмислят протестни дейности. Причината е, че към момента не са постигнали съглашение за груповия си трудов контракт за идната година, в което се дефинират заплатите. Освен че е измежду десетте най-големи компании в шивашкия бранш с приходите си от 36 млн. лева, немското сдружение е и измежду най-големите 20 работодателя в страната със своите над 2500 чиновници. Друг значим подробност е, че в " Пирин текс " има синдикати, което е необичайност за нова частна компания в България.
Сега чистите заплати за служащите са в границите сред 540 до 800 - 900 лева и синдикатите желаят повдигане. А притежателят Бертам Ролман изяснява, че в случай че ги усили, без сумата да зависи от продуктивността, може да би трябвало да затвори предприятието.

Различните сметки

" От 4-5 месеца текат договаряния, до момента сме имали осем-девет срещи с работодателя, само че не успяхме да се разберем за заплащането през 2018 година ", съобщи за " Капитал " Костадин Драгинов, ръководител на синдикалната секция на КТ " Подкрепа " в предприятието.

Няколко са противоречивите моменти в разисквания групов трудов контракт. Първият е методът на установяване на месечната работна заплата, обясниха от синдиката. " Сега в нея има два детайла – щатен и втора част, която зависи от направеното. Основната брутна заплата в този момент е 480 лева, които не регистрират направеното и всевъзможни други бонуси, само че ние желаеме тя да стане 530 лева Ако нормата се извърши до 70%, нашето предложение е по-добро за служащия. Например в този момент при 40% осъществяване на нормата заплатата е 587 лева, при 100% - 949. При нашето предложение за смяна при 40% ще се взимат 615 лева, а освен това на притежателя - 576 лева При цялостна норма при нас излиза 1001 лева, а при него - 1037 лева Проблемът е, че нормата се дефинира еднолично и зависи освен от служащия, а и от организацията на труд и сега единици стигат над 70% от задачата. Тези, които не съумяват, не е, тъй като са мързеливи ", изясни Костадин Драгинов. Той посочи, че сега чистите заплати за служащите са в границите сред 540 до 800 - 900 лева, като всеобщите са към 600 лева, тъй като обичайно нормата се реализира на 62%.

По думите му работодателят предлага също да се смъкна процентът за клас прослужено време, да се понижи процентът за възнаграждение на изключителния труд от 0.79 на 0.75 и да се понижи броят на сегашните 23 дни годишен заплатен отпуск, които са идентични за всички без значение от годините трудов стаж. " В момента почивните дни в нашата компания са 23 и са над избраните в Кодекса на труда. Към тях се прибавят и почивните дни за националните празници. Моето предложение е работещите със стаж до 5 години да имат право на 20 дни годишен заплатен отпуск, както планува законът, тези със стаж от 5 до 10 години – 21, от 11 до 15 – 22, над 16 – 23 дни ", изясни за " Капитал " изпълнителният шеф Бертам Ролман. Той разяснява и останалите противоречиви моменти в договарянията със синдикатите.

" Необходимо е коефициентът за пресмятане на работната заплата да бъде реновиран. Заради политиката на непрекъснато нарастване на минималната работна заплата математическият модел ще гръмне. Нашите служащи получават висока сума, над междинната за страната, даже когато не работят, единствено за наличие. Досегашният метод на образуване на възнаграждението не дава задоволително еластичност и не разрешава хората, които работят повече, да получават съответно на напъните им възнаграждение. Затова считам, че този модел би трябвало да се промени допустимо най-бързо, в случай че желаеме компанията да оцелее. Ние печелим единствено в случай че продаваме бройки продукция. Конкуренцията в шивашкия отрасъл е голяма. Международният пазар диктува избрани ценови равнища и в случай че не можем да ги реализираме, ще би трябвало да закрием бизнеса в България и да го преместим в друга страна. Надявам се на рационално отношение от страна на синдикатите, без изнудване и мятане на тиня. Ако няма разсъдък, капиталовият климат в страната е заплашен ", разяснява още Ролман.

Какво следва

Според Закона за споразумяване на груповите трудови разногласия, в случай че не се реализира единодушие, всяка от страните може да потърси подпомагане за споразумяване на разногласието посредством ходатайство или непринуден арбитраж от синдикални и работодателски организации или от Националния институт за помиряване и арбитраж. " Това ще бъде идната ни крачка. Ако и това не се случи, законът позволява служащите да си търсят правата посредством протестни дейности – алегорична или ефикасна стачка. Надявам се да не се стигне до такава степен ", съобщи Костадин Драгинов.

" Пирин текс продакшън " е немска инвестиция с едноличен притежател " Ролман и партнер модерно мениджмънт ". Компанията е в България от 1993 година и създава продуктова линия за мъже - костюми, ризи, вратовръзки, пуловери, палта, аксесоари и обувки, с марката Rollmann.
Това не са първите договаряния с различия сред служащите и притежателя. През 2007 година в предприятието имаше ефикасна стачка, само че двете страни седнаха на масата за договаряния и се схванаха за продължителността и заплащането на изключителния труд, за цената на нощния труд и за увеличението на заплатите.

За 2016 година " Пирин текс продакшън " регистрира 36.2 млн. лева доходи (39.5 млн. лева за 2015 г.) и облага след облагане с налози 282 хиляди лева (373 хиляди лева за 2015 г.). В предприятието към февруари 2016 година са работили 3288. В момента заетите са 2520, посочи Бертрам Ролман.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР