Компаниите в ИТ сектора все повече осъзнават позитивния ефект от

...
Компаниите в ИТ сектора все повече осъзнават позитивния ефект от
Коментари Харесай

Какво стои на пътя на женското лидерство в ИТ сектора


Компаниите в ИТ бранша от ден на ден осъзнават позитивния резултат от салдото на половете, само че има още доста да се работи за основаването на диверсифицирана и устойчива софтуерна промишленост. Това споделя Лъчезар Лозанов, управител за България и Малта на Тек Експъртс, компания за изнесена софтуерна и техническа поддръжка. През февруари тази година аутсорсинг компанията организира интернационално изследване измежду дами в областта на ИТ. Допитването има за цел да даде израз на позицията им по отношение на провокациите и опциите за развиване в тази област.

В сферата на технологиите дамите към момента са незадоволително показани на всички места по света и в доста от случаите не им е елементарно да доближат до управителни позиции. Имат да преодолеят доста трудности – полови стандарти по линия на това, че мъжете са по-добри в STEM (наука, технологии, инженерство и математика) дисциплините или че са по-влиятелни лидери; хипотетичният конфликт сред професионални и персонални цели на дамите; както и непоследователните политики на фирмите за включване на дамите на всички равнища. Всичко това стопира основаването на толерантна, разнообразна и устойчива ИТ промишленост. Промяната се случва, само че напъните и ограниченията би трябвало да бъдат планувани стратегически и реализирани поредно, с цел да има по-бърз и незабравим резултат.

Според отчета Grant Thornton Women in Business: Beyond Policy to Progress от март 2018 година, броят на дамите на високи позиции в Източна Европа е намалял от 38% през 2017 година до 36% през 2018 година, до момента в който районът продължава да бъде водещ по присъединяване на дамите на висше управително равнище –в борда на 87% от корпорациите има най-малко по една жена през 2018 година, като междинното за Европейски Съюз е 73%. Въз основа на отчета, консултантите вършат заключението, че „ фирмите, където има баланс на половете, са по-устойчиви, без значение от бизнес бранша, а по-разнородните екипи взимат по-добри решения и са по-силни в оправянето с разнообразни провокации. “

Тек Експъртс осъзнава значимостта за основаването на устойчива работна среда и се гордее с метода си към женското водачество. Компанията се стреми към равнопоставеност в работната среда, като дава идентичен късмет и достъп до образования и благоприятни условия за кариерно развиване и предизвиква инициативността. Лидерите на екипите – както мъже, по този начин и дами, дават задоволително пълномощия на ръководените от тях чиновници, само че в същото време са задоволително виновни и ползват ефикасни механизми за мотивация, с цел да спомагат на всеки да изяви и осъществя най-хубавото от себе си.

„ В Тек Експъртс дамите заемат към 40% от управителните позиции. Определяща роля за това кой ще бъде управител при нас имат задълбоченото познаване на спецификите на нашия бизнес и процесите вътре в компанията, уменията за управление на екип, както и лидерските качества. Тези пълномощия се получават с течение на времето, с прекосяването през разнообразни функции и равнища. Ние се стремим да даваме равни благоприятни условия за кариерно развиване и да оценяваме всеки в екипа по неговите резултати и по желанието за израстване. Друг главен аршин е действителният принос към организацията и качеството на услугата, която предоставяме на нашите клиенти “, споделя Лъчезар Лозанов.

„ Не позволяваме дискриминация в какъвто и да било аспект “, добавя Велимира Илиева, управител клиенти на Тек Експъртс за София. „ Държим всеки да има еднакъв късмет първо да стане част от нашия екип, а по-късно да израсне до мечтаната позиция. Демонстрираните качества и достиженията в работния развой са главните критерии, по които оценяваме хората в компанията, и вършим всичко допустимо да дадем на всеки опция да се отличи и да реализира самостоятелни измерения на своя триумф “

Целенасоченото поощряване на женското водачество в софтуерната сфера и образуването на модели за подражателство и положителни образци за дамите в ИТ фирмите се отплаща с неведнъж по-високо задоволство от работата на дамите в екипа; по-ефективно действие и по-голяма работливост на организациите; нараснала мотивация; понижаване на текучеството и в последна сметка - възстановяване на финансовите резултати. Създаването на уравновесена работна среда с изявени водачи от двата пола е належащо изискване за образуването на резистентен бизнес, който признава гения, упоритостта и високия професионализъм – главен фактор за това компанията да бъде желан шеф.

В устрема си да дефинира провокациите пред дамите в софтуерния бранш и да разпознава ограниченията и метода, които фирмите би следвало да имат, с цел да работят за баланс на половете в работната среда, през март Тек Експъртс ще бъде хазаин на кръгла маса с присъединяване на водещи специалисти. Те дружно ще дискутират резултатите от извършеното през февруари интернационално изследване „ Жените в областта на ИТ 2019 “. В него са се присъединили над 2000 дами от 5 страни, като са дали мнението си за ролята на образованието, работодателите, изискванията в бранша и пътя на нежния пол към лидерски функции в ИТ промишлеността. На базата на получените резултати, компанията ще издаде систематизиран отчет, фокусиран върху основните провокации в тази тенденция и ще сложи основата на начинания за положителна смяна.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР