Компаниите трябва да подготвят служителите си за изкуствения интелект, и

...
Компаниите трябва да подготвят служителите си за изкуствения интелект, и
Коментари Харесай

Искате да станете експерт по AI? Помолете го да ви научи

Компаниите би трябвало да приготвят чиновниците си за изкуствения разсъдък, и то бързо. И наподобява, че самият изкуствен интелект може да преподава в този клас.

Програмата за онлайн образование Coursera включва задвижван от AI чатбот, който може да дава противоположна връзка на учениците.

Johnson & Johnson и Cisco Systems търсят способи да включат генеративни принадлежности за образование в личните си стратегии за повишение на квалификацията в изкуствения разсъдък.

Сред тези принадлежности са чатботове-наставници, които дават отговор на въпроси по съответните тематики, както и логаритми, предопределени да правят оценка мощните и слабите страни на ученика.

Дебютът на генеративния AI в края на 2022 година провокира вълна от вложения в корпоративни стратегии за образование, предопределени да накарат чиновниците да се ориентират в технологията.

Обучението постоянно следва прочут образец: преподаване и тестване на умения посредством виртуални модели за четене, видеоклипове и къси проби.

" Обучението, обвързвано с IT умения, може да бъде много изсъхнало ", споделя Гай Дидрих, старши вицепрезидент и световен шеф по нововъведенията в Cisco.

През април Coursera показа Coach, помощник за образование на корпоративен личен състав.

" Coach може да дава персонализирана противоположна връзка и бързи резюмета на видеолекции, както и други помощни средства, с цел да помогне на учащите се да схванат по-добре избрана идея ", споделя основният шеф по образованието Трена Минудри.

Задвижван от Microsoft Azure GPT 3.5 и 4, инструментът може да комуникира и на няколко разнообразни езика.

" Въпреки че AI сътвори нараснало търсене на преквалификация, той ще бъде централна част от решението ", твърди Минудри.

Компаниите споделят, че виждат генеративните принадлежности като метод да създадат образованието по-малко еднопосочно, като технологията обезпечава този детайл на съдействие.

Дидрих от Cisco споделя, че наставникът на компанията ще бъде разговорно насочен.

" Например, потребителят може да каже на инструмента, че не е сигурен по какъв начин да извърши избрана задача, а той ще отговори, като изясни по какъв начин и ще го върне обратно през стъпките. "

" Това е като да имате специалист, който седи до вас, и всичко, което вършиме, е да имате достъп до него посредством питане по всекидневен метод ", прибавя Дидрих.

Johnson & Johnson построява инструмент, който проучва данните на чиновниците, с цел да разпознава областите, в които те би трябвало да развиват умения, препоръчвайки подобаващите курсове.

" Свързването на всички тези неща отива оттатък елементарното слагане на някои курсове на уеб страница или материали за образование. Това в действителност е интегрирана тактика ", споделя основният информативен шеф Джим Суонсън.

Служителите удостоверяват предложенията на изкуствения разсъдък, само че задачата, съгласно компанията, е да се дават по-подходящи рекомендации, а не повсеместен метод.

" Всички ние учим по разнообразни способи. Трябва да открием този хетерогенен метод, по който хората го вършат, и да обхванем разнообразни аспекти, които работят най-добре за другите чиновници ", показва Суонсън.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР