Компаниите са добавени към списъка на неблагонадеждните юридически лица -

...
Компаниите са добавени към списъка на неблагонадеждните юридически лица -
Коментари Харесай

Китай наложи санкции на Локхийд Мартин, но остана неясно в какво се изразяват

Компаниите са добавени към листата на " неблагонадеждните юридически лица " - компании, чиято активност е лимитирана, защото може да заплаши държавния суверенитет, сигурността или ползите за развиване, съобщи Българска телеграфна агенция.

Китай наложи през днешния ден търговски и капиталови наказания на американските оръжейни производители " Локхийд Мартин " и " Рейтиън " за доставка на въоръжение на Тайван, което е още една стъпка към изолирането на демократично ръководещия се остров, за който ръководещата Китайска комунистическа партия твърди, че е негова територия, съобщи Асошиейтед прес.

Забранява се на " Локхийд Мартин " и " Рейтиън мисайлс енд дифенс " да внасят артикули в Китай или да вършат нови вложения в страната, заяви министерството на търговията.

Компаниите са добавени към листата на " неблагонадеждните юридически лица " - компании, чиято активност е лимитирана, защото може да заплаши държавния суверенитет, сигурността или ползите за развиване.

В какви тъкмо се показват тези наказания обаче, не е напълно ясно. Съединени американски щати като цяло не разрешават продажбата на Китай на технологии, свързани с оръжия, само че някои американски компании от военната индустрия имат бизнес и в невоенни браншове като въздухоплаването и други.

Съединените щати нямат публични връзки с Тайван, само че поддържат необятни търговски и неофициални контакти. Вашингтон е длъжен по силата на федерален закон да подсигурява, че държавното управление на острова разполага със средства за самоотбрана. Именно Съединени американски щати са главният снабдител на военно съоръжение за Тайван.

През септември “Рейтиън мисайлс енд дифенс ", част от софтуерната корпорация " Рейтиън ", получи контракт на стойност 412 млн. $ за модернизиране на тайванските военни радари като част от договорка за продажба на американско оръжие на острова на стойност 1,1 милиарда $. “Боинг дифенс “ получи контракт на стойност 355 млн. $ за доставка на ракети “Харпун “.

В отговор на тези продажби Пекин разгласи наказания против изпълнителните шефове на " Рейтиън " и " Боинг дифенс ", само че не посочи в какво се показват те.

" Локхийд Мартин " е доставил на тайванската войска радари, хеликоптери и съоръжение за надзор на въздушното придвижване. Това играе роля в създаването на лични изтребители и фрегати за военноморските сили на острова.

Компанията " Локхийд " е продавала в Китай съоръжение за надзор на въздушното придвижване за цивилен летища, както и хеликоптери за цивилен потребности.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР