Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение

...
Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение
Коментари Харесай

Съветът на Европа обезпокоен от условията в румънските затвори

Комитетът за попречване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказване към Съвета на Европа изрази безпокойствие по отношение на редица проблеми в пандизите в Румъния, в това число грубо отношение на личния състав към пандизчиите, предадоха ТАСС и Българска телеграфна агенция.
В отчет на комитета, направен след посещаване на негова делегация в Румъния през 2018 година и публикуван през днешния ден, се показва, че някои арестувани са се оплакали по време на срещите си с с делегацията от "жестоко отношение от страна на полицията ". Те настояват, че са били удряни по време на задържането или при разпитите за добиване на показания. Оплакванията им са били доказани от медицински удостоверения.
По отношение на обстановката в пандизите, делегатите означават редица случаи на грубо отношение от страна на личния състав към пандизчиите. Комитетът също по този начин обръща внимание, че някои от килиите са прекомерно тесни, заради което се стига до спорове сред пандизчиите.
"Теснотата и неприятните условия на живот в тези стаи в комбиниране с дребното прекарвано време отвън килиите и неналичието на действия могат да съставляват сами по себе си нечовешко и уронващо достолепието отношение ", се показва в документа. "Такива условия също по този начин не оказват помощ на пандизчиите в подготовката за реинтеграцията им в обществото ".
В отчета се предлага да се подхващат ограничения за възстановяване на обстановката във връзка с оказването на професионална здравна помощ на пандизчиите и образование на личния състав за работа с лица с увреждания. Подчертава се, че е неприемливо словесното оскърбяване на пандизчиите, в това число на расова основа. Комитетът предлага увеличение на времето, прекарвано отвън килиите, и показва противоречие с квалифицирането на опитите за самоубийство като дисциплинарно нарушаване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР