Комитетът за оценка на риска от фармакологична бдителност (PRAC) на

...
Комитетът за оценка на риска от фармакологична бдителност (PRAC) на
Коментари Харесай

EMA проучва възможна връзка между иРНК ваксините и нарушения в цикъла при жени

Комитетът за оценка на риска от фармакологична зоркост (PRAC) на Европейската организация по медикаментите (EMA) разгласи, че стартира обзор на отчети за тежко менструално кървене и аменорея след слагане на ваксини против COVID-19 - препаратите на Pfizer/BioNTech и Moderna, заяви пресслужбата на лекарствения регулатор.

Оценката се прави във връзка известия за менструални нарушавания след приемане на двете ваксини и към момента не е ясно дали има причинно-следствена връзка сред тях и описаните в отчетите разстройства, прецизират от EMA.

През декември от регулатора обявиха, че не е открита връзка сред измененията в менструалния цикъл и имунизациите против COVID-19, откакто в изследване от Норвегия бяха изказани догатки, че някои дами са имали такива проблеми след имунизиране.

Няма доказателства, които да допускат, че имунизациите против COVID-19 са повлияли на фертилността, безапелационни са от регулатора.

След обзор на наличните доказателства, PRAC съобщи, че е решил да изиска оценка на всички налични данни, в това число отчети от пациенти и здравни експерти, клинични изпитвания и оповестена литература, с цел да пристъпи към разглеждане и да излезе със умозаключение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР